Igrate loto i maštate o milijunskom dobitku? Ovo su mračne tajne lutrije

lutrija loto
To je činjenica, ali se mnogi svaki petak nadaju da će upravo njih pogoditi meteor sreće i da će baš oni preko noći postati multimilijunaši.

Iako se svaki vikend iznova razočaraju, mnogi se jednostavno ne mogu oduprijeti nagonu da ponovno ispune listić te da sa samo nekoliko kuna otvore šansu da dobiju milijune. Prije nego što sljedeći put uplatite lutriju, morate znati stvari koje lutrija ne želi da znate.

Lutrija cilja na siromašne. Gotovo svi podaci o prodaji srećki govore da najsiromašniji najviše igraju loto. Američke savezne države imaju golem problem zato što lutrije najviše novca zarađuju u najsiromašnijim okruzima. Prema pisanju njihovih medija, lutrija ima 200 dolara prodanih srećki po stanovniku.

Neke države od lutrije zarađuju više nego od poreza. Neke američke savezne države, točnije njih čak 11, više zarađuju od prodaje lutrijskih srećki nego od poreza na dobit naplaćenog kompanijama. Dobitak na lutriji je također oporeziv, a u Rhode Islandu, recimo, svaki dobitak iznad 600 dolara podliježe stopi poreza od čak 45 %. U Hrvatskoj je porez na dobitak na lutriji također prevelik te ide do 40 % na milijunske dobitke.

Amerikanci su imali problem s prevarama kada bi trgovci u supermarketima dobitnicima slagali da ništa nisu dobili te podizali njihov novac. Katkad se angažiraju i tajni policajci koji kontroliraju trgovce koji provjeravaju listiće.

Dobitak na lutriji vam može uništiti život. I to nije samo tješenje onih koji nemaju sreće. Billie Bob Harrel je počinio samoubojstvo nakon što je dobio na lutriji. Osvojio je 31 milijun dolara i iz toga je platio odmor na Havajima. Kupio je obitelji kuće i aute i donirao je goleme svote novca u dobrotvorne svrhe. Uskoro je sve krenulo nizbrdo nakon što je povjerovao nekim sumnjivim tipovima. Žena ga je ostavila, a on je iskreno rekao da je dobitak na lutriji najgora stvar koja mu se dogodila u životu.

Index.hr