Hrvati hrle u najbrže rastuće gospodarstvo EU (a nije Njemačka)

putnik
Irska se vrlo brzo oporavila od teške krize koja ju je zadesila prije gotovo deset godina.
Irska je u prošloj godini ostvarila gospodarski rast od 5,2 posto i time treću godinu zaredom potvrdila titulu najbrže rastućeg gospodarstva u Europskoj uniji, pokazali su u četvrtak objavljeni podaci statističkog ureda.

Irska se vrlo brzo oporavila od teške krize koja ju je zadesila prije gotovo deset godina i gurnula 2010. u program međunarodne financijske pomoći. Zamah u gospodarstvu nastavljen je i ove godine, što se očituje u podatku da je stopa nezaposlenosti gotovo više nego prepolovljena u usporedbi s rekordnih više od 15 posto za vrijeme krize, primjećuje Reuters.

Snažan rast novih radnih mjesta potaknuo je rast osobne potrošnje za tri posto u prošloj godini, a u četvrtom je tromjesečju gospodarstvo poraslo za 2,5 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca, kada je na kvartalnoj razini ostvaren 4-postotni rast, izvijestio je središnji statistički ured.

Irsko ministarstvo financija očekuje da će se rast gospodarstva održati iznad razine od tri posto u svakoj od iduće tri godine, no procijenili su i da bi u slučaju da Britanija izgubi pristup jedinstvenom tržištu EU-a nakon izlaska iz članstva irski BDP mogao biti smanjen za 3,5 posto u desetogodišnjem razdoblju.

Kada je riječ o izlasku Britanije iz EU-a, Irska se smatra najranjivijim gospodarstvom u EU zbog snažnih trgovinskih veza s najbližim susjedom, primjećuje Reuters.

Rast irskog gospodarstva u prošloj je godini više nego trostruko veći od prosjeka u eurozoni od 1,7 posto. Usporedbe radi, u 2015. godini rast irskog BDP-a iznosio je golemih 26 posto, što je bio rezultat značajne revizije u stavci kapitalne imovine, podsjeća Reuters.

To je potaknulo preispitivanje relevantnosti primjene BDP-a kao mjerila pravog zdravlja irske otvorene ekonomije pa središnji statistički ured namjerava do kraja 2018. postupno uvoditi novi pokazatelj - prilagođeni bruto nacionalni dohodak.

Hina