Hoće li ova stara hrvatska imena možda opet postati popularna?

popularna imena, imena, ženska imena , muška imena
U MORU Jakova, Šimuna i Gabrijela, u moru ostalih biblijskih/vjerskih imena te popularnih kratkih imena koje nose moderne generacije tu i tamo iznjedri i neko staro, zaboravljeno ime. Hrvatsko ime. Ime koje ima dugu tradiciju na našim prostorima. No takva su imena vrlo, vrlo rijetka i teško da ćemo u dječjim parkićima danas čuti za primjerice Ratimira ili Trpimira ili Vjenceslava... isto kao ni za Zlatku, Ljiljanu, Jasnu...

Ali ovih dana jedno se staro hrvatsko muško ime spominje na sva usta. Mediji već danima izvještavaju, novine pišu, ljudi šapuću i ponose se - Leopoldom. Nije li to zaista ime koje je nekad bilo tradicionalno vezano uz naše krajeve, ono doduše nije baš striktno hrvatsko, ali naše je. I danas ga gotovo i nema. No, ima raznih izvedenica poput Lea, Leona, Leonarda. Slično, a različito, i opet djecu najčešće časte skraćenom verzijom - Leo. Verzijom koju bi mogli imati i mali Leopoldi, a vjerujemo, bili bi rijetki i samim time orginalni među svojim generacijama. Svakako originalniji od Šimuna, Gabrijela, Luke, Lovre, Mateja i drugih danas vrlo popularnih imena.

Ime Leopold zapravo je germanskog porijekla, a postoje dvije slične verzije njegovog značenja - njemačko koje znači smion te englesko - hrabar i slavan.

Prema portalu imehrvatsko.net ime Leopold uvršteno je među 500 najčešćih hrvatskih imena, no ako pogledamo njegovu rasprostranjenost - najviše muških s tim imenom ima u Zagrebu i okolici, a tu ih živi stotinjak. Dakle, nije da ih nema, no najčešće su ta imena davali bebama rođenima oko devedesetih godina prošlog stoljeća. Posljednjih godina baš i ne.

Ime Leopold ovih je dana zaista jedno od češće spominjanih imena, zbog jednog od najpoznatijih "imenjaka" sv. Leopolda Mandića i to bi zaista mogao biti povod podizanju trenda tog imena, što je bio slučaj primjerice i s Ivanom Pavlom te drugim vjerskim imenima.

A kako je povod ovom tekstu bilo to jedno odjednom toliko spominjano ime, kroz medije se potiho istaknulo još jedno zaboravljeno ime - ime kojeg čak niti nema na popisu portala imehrvatsko, odnosno nema njegove analize, a svi znamo za njega!

Zagrepčani posebno. Cijeli jedan kvart nosi njegovo ime! Pogađate li koje je to ime?
Sjetio ga se jedan nazovimo ga neobičan političar, a kojeg također krasi jedno staro ime - Ivan Vilibor. Kako je najavio, svog još uvijek nerođenog sina nazvat će - Ksaver! Ksaver Sinčić. I to nas je ponukalo da uz Leopolda o kojem se ovih dana doista priča na veliko spomenemo baš i Ksavera jer će se možda i to ime, nakon što Ivan Vilibor Sinčić i njegova supruga Vladimira u srpnju dobiju sina tog imena, i ono početi sve više spominjati.

A nisu samo ova dva stara imena pomalo zaboravljena pa stoga ističemo još nekoliko imena slične sudbine koji uvelike nose naš hrvatski identitet - Višeslav, Hrvatin, Berislav, Branimir, Ladislav, Vatroslav, Ozren, Neven...

I za cure ima more zaboravljenih imena za koje ne vidimo razloga da ne bi bila slatka i popularna poput Ruže, Divne, Ivančice, Jelene, Nade, Sanje, Višnje, Zdravke...

Index.hr