Hercegovački svatovi: Oženi se brate moj, ali u Posušju ako ikako može

Osobito je to slučaj u Mostaru i okolici, dok u zapadnu Hercegovinu, konkretno Posušje zbog jeftinoće stižu mladenci iz svih krajeva, pa i susjedne Hrvatske. I dok se u Mostaru "stolica" ne može naći ispod 50 maraka, u Posušju se pronađe i za 40, pa čak i 39.

"Cijene "stolice" u Hercegovini se kreću od 39 do 51 KM - ako se radi o normalnom i standarnom meniju. Posušje je već odavno najjeftinije ako pričamo o svadbenim salonima, zato i ne čudi da mladenci iz susjedne Hrvatske dolaze praviti svoja vjenčanja u svadbene sale Viktorija i Bagušić u Posušju", kaže za Republikainfo.com urednica portala Vjenčanja u Hercegovini Ružica Brkić.

Osim cijene same večere, Brkić prati i one druge vezane za vjenčanja, kao što je glazba, catering usluge, vjenčanice..., a ističe da je po svim pitanjima najskuplji grad Mostar.

I dok se prije desetak godina cijena "stolice" i u Mostaru vrtila oko 40 maraka, to više nije slučaj.

"Normalno je da troškovi vjenčanja rastu. Ako se vratimo unatrag 10 godina shvatiti ćemo da ni približno nismo imali ovakvu ponudu kakvu imamo danas, a mislim da se, uopćeno govoreći, nije pridavala ni tolika važnost samim vjenčanjima. Danas se to uveliko promjenilo, što je opet normalno. Najviše zahvaljujući internetu koji nam je svima dostupan, pa smo za vrlo kratko vrijeme vidjeli kako to izgledaju vjenčanja u drugim zemljama, pa smo vrlo brzo podigli standarde i približili se zapadu", ustvrdila je Brkić.

Unatoč visokim cijenama, Hercegovina je još uvijek daleko jeftinija od susjedne nam Hrvatske.

"Tamo je dva puta skuplje nego kod nas. Primjerice, u hrvatskim svadbenim salonima ne možete naći cijenu "stolice" ispod 42 eura. Cijena bendova se kreće od 1500 eura pa naviše, kao i snimatelja kojima cijena osnovnog paketa premašuje 1400 eura", pojašnjava Brkić.

Ne čudi onda i da uz žitelje RH i brojni dijasporci dolaze slaviti vjenčanje u BiH. Ono je pak ovdje još uvijek klasično. Okup kod mladoženje, pa po mladenku, pa u crkvu, i onda na večeru.

Vjenčanja na otvorenom, ili na nekim posebnim lokacijama, nisu praksa.

"U nekim stvarima Hercegovina je zapad već davno pretekla, ali ako govorimo o vjenčanjima na otvorenom, onda moram reći da smo tu još uvijek malo tradicionalni i rekla bi čak i skeptični. Kod nas se vjenčanja rade u svadbenim salonima, hotelima, restoranima, a vjenčanje na otvorenom su prava rijetkost", zaključila je naša sugovornica.

Republikainfo.com

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.