Hercegovački običaji za sretna venčanja: Evo što treba da znate prije nego što stanete na Ludi kamen

vjenčanja, vjenčanje
Narodni običaji nastaju kao sredstvo prenošenja određenih vrijednosti važnih za zajednicu i pojedinca stoga se svako vjenčanje odvija po nekom od njih, piše Blic. Vjenčani običaji puni su simboličkih radnji koje trebaju pojedinca uklopiti u zajednicu. Osim tradicionalnih običaja kod nas polako dolaze i novi običaji koji su karakteristični za vjenčanja širom sveta.

Bijela vjenčanica

Bijela boja je povezana sa djevičanstvom, svjetlom, dobrotom, nevinošću i čistoćom. Smatra se da je bijela boja savršenstva. Ona znači sigurnost, ima pozitivno značenje, ali takođe predstavlja uspješan početak .Po definiciji bijelo odgovara svemu što je čisto i svemu što je bez mrlja, bilo tijelu ili duši. Do danas ta se simbolika odražava u bijeloj boji vjenčanice.

Razmjena prstenja

Vjenčana ceremonija nezamisliva je bez svečanog čina razmjene prstenja. Još u stara vremena u pisanim dokumentima se spominje vjenčano prstenje kao jasna i vidljiva potvrda bračnog zavjeta. Zatvoreni krug simbol je vječne ljubavi.

Veo

Nekada davno vjerovalo se da veo štiti mladu od zlih duhova. Veo je danas simbol skromnosti.

Ljubljenje mlade nakon vjenčanja

Ovaj običaj takođe dolazi iz anglo-saksonske tradicije u kojoj se naglašava pravo mladenca na tijelo mladenke. Stoga drage naše mladenke ne zaboravite da poljubac nakon sudbonosnog "DA" znači nešto puno više.

Cvijeće

Povijesno gledajući, cvijeće i ukrasno zelenilo imali su značajnu ulogu u privlačenju "dobrog" ili otklanjanju "zla".Smatra se da cvijeće svojim mirisom tjera zle sile koje bi mogle nauditi mladom ljubavnom paru. Stari su grci koristili bršljan kao znak vječne ljubavi. Danas, vjenčani buket nosi poruku bogatstva, vječne i romantične ljubavi.

Ruzmarin

U srednjem vijeku ruzmarinu se pripisivala moć rastjerivanja zlih duhova koji čovjeka ugrožavaju u presudnim trenucima njegovog života kao što su rođenje, vjenčanje i smrt. Zbog toga je mlada nosila vijenac od ružmarina, a običaj kićenja svatova ružmarinom zadržao se do danas.

Bacanje riže

Budući i da riža kao hrana nije poznata u našim krajevima, već dolazi tek nedavno, običaji vezani uz bacanje riže su isto tako novijeg datuma. Njihov smisao u mjestima gde su nastali jeste molitva za plodnost. Želi se da mladi par koji se upravo vjenčao ima djece koliko je zrna riže.

Nešto staro, nešto novo, nešto posuđeno i nešto plavo

Kako bi se osigurao sretan i dug brak, mladenka bi trebala obući nešto staro od nekoga ko je već dugo u braku i nešto novo što će je odvesti u novi život. Nešto posuđeno znači "posuđena sreća", a plava boja se povezuje sa čistoćom i skromnošću.

Torta

Svadbena torta je simbol sreće i bogatstva, a razmjena kolača pokazuje vjernost odanost jednog prema drugom. Torta ujedno znači i sladak početak.

Kićenje svatova

Kićenje svatova je način na koji će mladenci zahvaliti gostima što su došli da sa njima podijeliti sreću.

Prenošenje mlade preko praga

Vjerovalo se da zli duhovi kruže oko praga kuće u koju trebaju ući mladenci, pa se podizanjem mlade spriječava njihov ulazak.