Hercegovačke novogodišnje odluke: Ne možeš u isto vrijeme jesti slaninu i ići u teretanu

odluke, novogodisnje odluke, Hercegovina
Kada stigne Nova godina, svi smo nekako odlučni da donesemo neke odluke koje će poboljšati kvalitetu našeg života u svakome smislu. Neki tvrde da su novogodišnje odluke zabluda i da ih se rijetki uspiju pridržavati. Ali ne bi Hercegovci bili Hercegovci da nisu uporni, ustrajni, odlučni u svojim nastojanjima da kad nešto naume, to i ostvare. Prema tome, donosim listu hercegovačkih novogodišnjih odluka vezanih za hranu i pića, ‘dazašto' (čita se sve skupa) bi drugo bile vezane.

1. NE SMIJE FALITI VINA I RAKIJE.


OBRAZLOŽENJE (kao da amandman na prijedlog zakona pišem): Zamisli netko ti dođe, a ne možeš ga ponuditi žesticom ili vinom, odmah ili nakon ručka. Zamisli proljetno čišćenje, a nemaš rakije da očistiš prozore. Zamisli dijete ti se razboli, a ne možeš mu čarape natopiti toplom rakijom i tako skidati temperaturu. Hercegovina je zemlja dobre kapljice, te nedostatkom iste pokazujemo da smo loši domaćini. Prema tome, ključ od podruma u ruke i napuniti ga vinom i rakijom (likerima kad su žene u pitanju).

2. RAŠTIKA JE IZ RAJA IZAŠLA.

Zdravlje je na prvom mjestu-kad nas nešto zaboli. Kad baba navali da je raštika k'o duša, stisni zube i pojedi deset zalogaja. Isto vrijedi i za prasu (poriluk), ge(r)šlo (ječam), kiseli kupus (Bože, spasi me!), grah, bižu (grašak), blitvu i špinat. Bolje stisniti zube 5 minuta kod babe ili matere, nego ih stiskati 5 godina u bolnici. Osim toga, ove ‘čorbali' verzije ne debljaju (pola kruha uz njih se ne računam), a i ide ljeto, tako da.... živjela raštika.

3. POSTITI ZNAČI POSTITI I OD VELIKIH KOLIČINA POSNE HRANE.

Korizma za Hercegovce znači postiti, ali na način da u posne dane jedeš više i slasnije nego u dane kad ne postiš. Pa to šaran, pa pastrva, pa girice, pa krumpir salata, pa miješane salate, pa rižoto sa morskim plodovima, pa oni materini slasni krompiri prženi u tavi, pa....halo! Fora posta je da malo patiš, da osjećaš da tvoj želudac nije u potpunosti zadovoljan, da uskladiš ravnotežu duše i tijela. Prema tome, manje i manje slasnije jesti u korizmi.

4. UVIJEK IMATI VREMENA ZA KAVU (podrazumijeva sve vrste napitaka uključujući i pivu)

Svi smo zauzeti, nemamo vremena (osim za 3 sata na internetu ili sezonu serije u jednoj večeri), ali kava je must have sa ljudima koji nisu toksični i koji nas nasmijavaju. Kava je antidepresiv, pije se kraća sa mlijekom i čaša vode ili ‘turkuša' ili bijela (za braću Hrvate iz Kroejše, to je velika sa mlijekom). Ili neki drugi napitak po želji. Na kraju se, naravno, pobit tko će platiti.

5. SMANJITI UNOS ŠEĆERA NA MINIMALNO


Maksimalno izbjegavati šećer, osim kad si u gostima, kad piješ kavu, za Božić, Uskrs i Gospojinu, kad si u svatovima, na krštenju, na pričesti, na krizmi, na sprovodu, na prošnji, na ručku povodom mise na groblju, na moru, u planini, na godišnjici veze, braka, mature, na svoj i tuđi rođendan, u babe. Znači cirka 5 dana godišnje nema šećera, preživjet ćeš.

6. TJELOVJEŽBA TRI PUTA TJEDNO

U zdravom tijelu je zdrav duh, prema tome, danas polazimo vježbati, bilo teretana, bilo priroda. Šalim se. Neka bar do veljače. Siječanj služi da se isprobava pečenica i slanina, kobasica je lagano riješena za blagdane. A ne možeš u isto vrijeme jesti slaninu i ići u teretanu, to je kotradiktorno. Kad krenemo u teretanu, prelazimo na smoothije sa svježom raštikom i chija sjemenkama i avokadom i kokosovim uljem i.... jao, moram pitat svoju Teu što je sve ono zdravo. Baba predlaže domaću slaninu i saransak (češnjak), ali baba je stalno kući-ako znate na što mislim.

7. PRIPREMA ZA BLAGDANE TREBA BITI RACIONALNA (SPECIJAL ZA ŽENE)

Ne treba toliko hrane, božićnih kolača pogotovo. Nisi sva svoja kad dolaze gosti, upola manje će biti sasvim dovoljno. Grijeh je bacati hranu, ima gladnih u svijetu. Tri slijeda hrane su i više nekog pristojna, nismo Talijani, oni su stvorili umjetnost od hranjenja, a u nas bi ionako ljudi, nakon šestog slijeda hrane, završili na hitnoj. Prema tome, za iduće blagdane ćemo postupati svjesno i racionalno....'Mate, ajde mi kupi 5 čokolada za kuhanje i 3 paketa oblatni, malo su ona dvoje namazane, može ‘kogod banut'.'

8. TJELESNA HRANA JE BITNA, ALI DUHOVNA JE BITNIJA

U novoj godini više zahvaljivati, a manje kukati. Više se smijati, manje tugovati zbog nebitnih stvari. Više mesti ispred svog praga, tuđi samo po zamolbi istih. Živjeti i pustiti druge da žive. Činiti drugima što želiš da tebi drugi čine (pozovi ih na pizzu). Ne činiti drugima što ne želiš da tebi drugi čini. Ljubiti i ljubeći stvarati. I baciti koji uštipak (to znači ispeći ih) i nazdraviti hercegovačkim vinom. Sretnu, uspješnu i u-želji-da-postanete-Hercegovac, ukoliko to već niste.

likaclub.eu