Hercegovac Drago lovi poskoke od 13. godine

poskok, poskok, ugriz, bolnica, Split, poskok, pomoć, nastava, zmije, poskok, Vinjani Donji, lijek, rakija, poskok, zmije, poskok, oprez, poskok, žena, zmija, poskok, kuća, žena, poskok, ugriz, ugriz zmije, izlet, poskok, ujed, poskok, zadar, poskok, žena, kuke, poskok, ugriz, ugriz zmije, Vrgorac, poskok, ugriz, ugriz zmije, samo pomoć, poskok, leglo zmija, Dubrovnik, zmije, ugriz zmije, oprez, zmije, oprez, serum, zmije, ugriz zmije, poskok, zmija, zmija otrovnica, zmije, ugriz zmije, serum, drvar, zmija otrovnica, zmija, strah od zmija, zmija, Ljubuški, poskok, Široki Brijeg, zmije, oprez, poskok, Hercegovina, poskok, poskoci, zmije, lovac, zmije, Hercegovina, zmija, poskok, dijete, helikopter, ljuti dolac, poskok, poskok, ujed, zmija
On je najpoznatiji i najstariji zmijolovac u Hercegovini. Poskocima Drago dolazi glave od svoje trinaeste godine. Kako to radi i zašto ih je počeo loviti, otkrio je ovih dana i za širu javnost u jednoj TV emisiji.

Hvatanje poskoka i riđovki

Tenisice i drveni štap - to je sve što je potrebno za iskusnog zmijolovca te Drago Lečić može krenuti u hvatanje poskoka i riđovki. Tu je i boca kao obvezan dio zmijolovačke opreme. - Kad je vidim, pritisnem je štapom blizu glave kako me ne bi ugrizla, zatim je uhvatim oko glave, dignem i stavim u bocu koju okačim oko vrata te nastavljam dalje, objašnjava Drago Lečić. Navodi kako ima dana kada tijekom dana ulovi čak i do deset poskoka, ali, s druge strane, ima dana kada ne ulovi ništa. Iako je bilo godina kada ih je i u veljači hvatao, ove godine hladno je vrijeme ipak zmije zadržalo u zemlji. Ovaj ljubinjski zmijolovac kaže da se poskoci love od ožujka do listopada te da ova otrovnica nikada ne napada ljude, samo se od njih brani.

- Između Velike i Male Gospe penju se na drveće. Netko kaže da je to zbog hrane, a netko da se rashlade jer je tad velika vrućina i kalendarski kraj ljeta. Priča se da poskok ugine ako navrijeme ne siđe s drveta jer ga uhvati zima, a ja sam ih gledao na drvetu i u siječnju - ističe Lečić. Iako su poskoci njegova specijalnost, hvatao je i kravosasa, neotrovnu zmiju koja naraste i više od dva metra. Drago je osamdesetih godina prošlog stoljeća ulovio u selu Orah kod Bileće jednu koja je bila duga skoro tri metra. Sjeća se kako su nekada stočari od ugriza zmije liječili stoku, osobito goveda, biljkom sprež.

- Na mjestu gdje bi se uvlačio sprež nastane izraslina koja otpadne, a stoka ostane živa. Slušao sam priču i za macinu travu, samoniklu biljku koju mačka traži kad je ugrize poskok, ali zmije teško mogu ugristi mačku - kaže on.

Strastveni zmijolovac kaže da nikada ne bi probao meso zmije, iako je gledao neke ljude kako peku meso otrovnice.

Zaradio za školske knjige

Prvu zmiju Drago je ulovio u šestom razredu.

- U Ljubinju se nalazila zadruga gdje se vršio otkup i gdje su dolazili posebni sanduci s po 200 komada zmija koji su mogli ići poštom. Pliva Zagreb i Torlak iz Beograda otkupljivali su poskoke, samo one koji su dulji od 40 centimetara - priča Lečić.

Tako je zaradio za školske knjige sebi i bratu.- Znam da sam za pola sata ulovio najviše osam poskoka, svi su bili blizu jedan drugome - u dužini od pet do šest metara - objašnjava Lečić i dodaje da poskoka najviše ima na proljeće. Drago ima i savjet za one koji se susretnu sa zmijom: - Bježi što dalje od nje. Pusti neka nekoga drugog ugrize - kaže ovaj zmijolovac. Iako je uhvatio na tisuće zmija, ugrizla ga je samo jedna. Narodna poslovica kaže da koga zmije ugrize, i guštera se boji. No, izgleda da to ne vrijedi za Dragu. Iako ga je zmija ugrizla, on i dalje hvata poskoke po hercegovačkim brdima.

Vecernji.ba