Halidu Bešliću spašen život u Banjoj Luci.

Halid Bešlić, viki, Halid Bešlić, parfem, Halid Bešlić, smrt, otac, Halid Bešlić, Oliver Dragojević, Halid Bešlić, Halid Bešlić, Halid Bešlić, odlazak u zemlje EU-a, odlaze u inozemstvo, Halid Bešlić, Halid Bešlić

Zato je redovita kontrola najvažnija, poručuje Halid Bešlić.

Poznati pjevač danas je boravio u Banjoj Luci na poziv uprave Kliničkog centra. Slučajnim pregledom, kaže, na vrijeme je otkrio problem.

Ljudi trebaju doći da se pregledaju. Nikada mi na um ne bi palo da to radim. Srce, ovo ono, ali da ovo radim nikada, što je za mene bilo vrlo iznenađujuće, ali hvala Bogu eto. Apelujem da ko god može, svako ko je možda u godinama tipa 40 ili 50 godina treba da dođe na pregled - poruka je pjevača Halida Bešlića, prenosi ATV.

Građani se premalo informiraju o opasnostima, kaže neurolog Vlado Đajić. Da stvar bude gora, mnogi ne shvataju koliko je moždani udar čest uzrok smrti. - Moždani udar je na drugom, kod nas možda već na prvom mjestu uzroka smrtnosti, a ono što je najgore za oboljelog, on je na prvom mjestu uzoka stvaranja invalidnosti. Veliki broj preživjelih od moždanog udara su nepokretni i zavisni od tuđe pomoći - upozorava Vlado Đajić,v.v. direktor UKC RS.

Mnogima je pomogao doktor Zoran Milošević, neuroradiolog iz UKC Ljubljana. Isti je slučaj u Sloveniji kao u ovom entitetu. Pacijenti ne obraćaju pozornost na simptome, a pomoć ljekara zatraže u pet do dvanaest. Ja preporučujem da se pregledate. Dosta pacijenata, posebno one simptomatske koji imaju problema sa rukama, nogama, simptomama moždanog udara, to je veoma važno da se što prije, da ovi mali simptomi ne pređu u velike - rekao je dr Zoran Milošević, UKC Ljubljana.

I upravo primjer poznatog pjevača Halida Bešlića ukazuje koliko je pravovremeni pregled bitan, jer je u njegovom slučaju neplaniranim ultazvučnim pregledom glave i vrata otkrivena stenoza (zakrčenje) krvnih sudova od čak 90 posto, što je moglo dovesti do masivnog infarkta mozga. 

Prolazio sam kroz Banja Luku i javio sam se svom dugogodišnjem prijatelju dr Đajiću, a on mi je predložio da svratim na pregled. Nikad mi nije mi na um palo da se pregledam, a nakon pregleda doktor mi je rekao da me Bog poslao njemu - rekao je Bešlić i dodao da mu je Banja Luka očigledno sretna. Halid je nakon pravovremene dijagnostičke obrade upućen u Univerzitetsko klinički centar Ljubljana gdje mu je upravo dr Zoran Milošević ugradio stent najnovijom interventnom neuroradiološkom metodom. I u RS se svake godine registrira blizu četiri i po tisuće novih slučajeva moždanog udara. Povećana je učestalost kod osoba srednje životne dobi..