Evo zašto je dobro ne žuriti se sa seksom

Čini se da je mama imala pravo. Veze koje sporije napreduju u početku imaju sretniji kraj. Novo istraživanje pokazuje da su parovi koji su duže odgađali seks sretniji na duge staze. Dobrobit odgađanja posebno se vidi na ženama. Također ima naznaka da je ljepši spol sretniji u braku nego u neformalnim vezama.

Ovako to objašnjavaju stručnjaci: sporiji put do kreveta omogućuje paru da se bolje upozna i ustvrdi koliko doista međusobno odgovaraju. Vrijedi i obrnuto: parovi koji su se žurili tako su stvorili veze s neizvjesnom budućnošću. Ili kako komentiraju autori studije: 'Prijevremene predbračne seksualne aktivnosti mogu imati dalekosežne učinke na kvalitetu odnosa. Upravo zato, početak veze je vrijeme za istraživanje i donošenje odluka o vezi, kad partneri testiraju kompatibilnost i stvaraju fizičku i psihičku privrženost.'

U jedno od prvih istraživanja ove vrste koja su poduzeli znanstvenici s američkog Sveučilišta Cornell bilo je uključeno 600 vjenčanih i nevjenčanih parova. Cilj je bio utvrditi koliko su sretni zajedno i koliko su posvećeni vezi, koliko su emocionalno uključeni i imaju li dobru komunikaciju, koliko se često svađaju i jesu li zadovoljni seksom. Svi ovi rezultati uspoređeni su s informacijom koliko su dugo odgađali seksualne odnose.

Oko trećine parova reklo je da su stupili u intimne odnose unutar prvog mjeseca veze, dok je neznatno manji broj - oko 28 posto - priznao da se to dogodilo nakon šest mjeseci ili više, prenosi Daily Mail.

Analiza rezultata pokazuje da su žene koje su dulje čekale poslije bile sretnije. I oni koji su bili strpljivi šest mjeseci sretniji su u gotovo svim kategorijama - čak je i njihov seksualno odnos poslije bio bolji.

Ova povezanost manje je uočljiva kod muškaraca, no i kod njih je vidljiva (s tim da su uključeni i izvanjski faktori koji su mogli pokvariti odnos, kao što su novčani problemi i sl.).

'Jaka seksualna želja može narušiti razvoj svih drugih elemenata veze, kao što su međusobno razumijevanje i stvaranje zajedničkih vrijednosti', komentiraju autori istraživanja: 'Dobar seks ponekad brkamo s ljubavlju. Postoje parovi koji pod snagom fizičkih nagona zanemaruju problematične dijelove njihove veze.'