Evo kakve nelogične gluposti uče djeca u osnovnoj školi u Hercegovini

glupost, škola
U tim zadacima, ni više ni manje, djecu osnovnoškolske dobi navodi se na to da troše novce na gluposti s novcima koje nemaju.

U zadatku stoji da je mali Franjo dobio novce od tetke i iste potrošio na albume i sličice te tenisice koje koštaju 129 KM. Iako je dobio manje od onog što je potrošio, Franjo je uštedio, kako, to znaju samo autori zadatka.

Tamo stoji da je Franji tetka dala 3 novčanice po 20 KM, to je 60. Poklonila mu je i 7 kovanica po 5, što nam daje iznos od 95 KM, uz to, darovita tetka poklonila je nećaku i 6 kovanica od 2 KM, te 5 kovanica od 1 KM. Ukupan poklon iznosi 112, a Franjo troši 129 i još bi trebao nešto ubaciti u kasicu ako se pita autore zadatka.

Kao da nije dovoljno to što su autori u knjigu postavili zadatak koji nema nikakvog smisla, djeci se šalje još jedna loša poruka.

Tenisice od 100 KM za veliki broj roditelja nemoguća su investicija, a sličice i albumi od 29 KM su otprilike prosjek cijena spomenutih tenisica. Djecu maloljetne dobi tako se u školskim udžbenicima uči 'pravim vrijednostima' i tomu da materijalno budu 'skromni'.

Drugi zadatak još je zanimljiviji i pokazuje koliko nam je školski sustav informatički nerazvijen i nelogičan. U njemu se djeci nudi časopis čija godišnja pretplata iznosi 150 KM, a djecu se pita kolika im je ušteda ako uzmu pretplatu na časopis koji košta 5 KM i izlazi dva puta mjesečno.

Godišnja pretplata bilo čega po nekoj logici bi trebala biti jeftinija od ukupne cijene pojedinačnih primjeraka što u zadatku nije slučaj.

Dok nam se djeca u 2018. godini uče po matematičkim zadacima koji su matematički nelogični, možda nam i nije toliko loše.

Prema navodima s društvenih mreža, fotografija je nastala u Širokom Brijegu. Ministarstvo obrazovanja kulture i športa ŽZH nadležno je za osnovnoškolsko obrazovanje u ŽZH, tako i u Širokom Brijegu.

Upit oko netočnih i skandaloznih zadataka poslali smo i na adresu ministarstva, a objavit ćemo ga kad nam odgovore.

I. Crnjac / Dnevnik.ba