Ekološka osviještenost i recikliranje odjeće

odjeća, moda, ženska moda, moda i ljepota, odjeća, niske cure, ormar, ormar, odjeća, slaganje
Modna industrija je jedan od najvećih zagađivača na svijetu, stoga pravilo zbrinjavanje stare odjeće je važan korak prema smanjenju utjecaja otpadnih tekstila na okoliš. U nastavku saznajte kako biti ekološki modno osviješten i kako nabavljati, čuvati i odlagati odjeću bez za djelujete štetno na okoliš.

NABAVA ODJEĆE

Prije odlaska u shopping, dobro pregledajte ormar i razmislite što vam točno treba. Izbjegavajte impulzivne kupovine, u trgovinu dođite pripremljeni s točnim planom što trebate kupiti.
Prilikom kupovine dobro proučite od kojeg je materijala odjeća napravljena i uvijek birajte kvalitetnije komade. Kvaliteta dolazi s nešto većom cijenom, ali gledajte to kao ulaganje jer takva odjeća je izdržljivija i na kraju se više isplati od jeftinijih, nekvalitetno skrojenih materijala.
Kupujte u second hand dućanima. Rabljena odjeća je jeftinija i izbor je raznolikiji. U njima možete pronaći brojne popularne marke po pristupačnim cijenama, a često se možu pronaći i potpuno novi komadi.
Organizirajte razmjenu s prijateljima. Izvucite iz ormara odjeću koju više ne koristite i s prijateljima napravite razmjenu. Na taj način ćete se riješiti stare odjeće i dobiti nove komade. Ovo je win-win situacija.
Provjerite ponudu na online oglasnicima. Na njima se često može pronaći odjeća koja je potpuno nova, a prodavač je se rješava zbog malog ili prevelikog broja.
ČUVANJE ODJEĆE

Kako čuvamo i održavamo odjeću itekako utječe na okoliš. Evo nekoliko eko savjeta kako održavati odjeću i pritom čuvati prirodu:

Odjeću perite u hladnoj vodi i na kraćem programu pranja. Na taj način čuvate vlakna i odjeća traje duže.
Palite vešmašinu tek kad je puna! Na taj način štedite vodu i energiju.
Odjeću koja je nošena samo jednom nemojte odmah prati! Objesite je da se prozrači.
Uredno složite ili objesite odjeću kako ne bi imali potrebu za peglanjem.
Ako primijetite oštećenje na odjeći, nemojte je odmah baciti u smeće. Zakrpajte sami ili zamolite nekoga da vam popravi oštećenje.
ODLAGANJE ODJEĆE

Evo odličnog trika kako napraviti čistku ormara. Složite odjeću u tri hrpe: DA, NE i MOŽDA. Odjeća iz hrpe DA je ona koju najčešće nosite i ona ostaje u ormaru. Hrpa NE je za odjeću koju dugo nismo nosili ili nam više ne odgovara veličina. Hrpa MOŽDA je za odjeću za koju nismo sigurni u koju hrpu bi je stavili. Nju pospremite u kutiju i ako u dva tjedna ne uzmemo ništa iz nje, odjeća ide na donaciju.

Osim spomenute razmjene odjevnih komada, odjeću možete i donirati.

Evo nekoliko primjera kamo s odjećom za donaciju:

Zadruga Humana nova prima donacije odjeće, preprodaju je i doniraju siromašnima. U udruzi su zaposlene osobe s invaliditetom i druge teže zapošljive osobe.
Crveni križ
Dječji dom Nazorova - prikuplja stvari za djecu 0-21 god, osim odjeće i obuće uzimaju igračke, školski pribor, kozmetiku, tehničke uređaje itd.
Udruga Mali Zmaj - udruga za pomoć djeci i njihovim obiteljima u slabijem imovinskom statusu - primaju odjeću za djecu stariju od 4 god, igračke, kozmetiku i ostalo
Kontejneri za tekstil - odlaganje tekstilnog otpada koji se reciklira, ali i iskoristive odjeće, najčešće se može ubacivati i obuća.