Dok nas novac ne rastavi: Top laži koje upropaštavaju odnos

Svađa
Čak 80 posto brakova završilo je razvodom zbog financijskih nesuglasica, a iako je rijetkost naći supružnike koji imaju isti pogled na financije, od toga je bitnije koliko su oni iskreni. To ne podrazumijeva polaganje računa za svaku potrošenu lipu partneru, već zajednički dogovor o postupanju s novcem i međusobno povjerenje, piše Care2.com.

Skrivanje računa i troškova

Kupili ste nove cipele, no naprosto ne možete to reći mužu jer će vam reći kako ih imate već 20? Dobili ste prometnu kaznu zbog prekoračenja brzine, a žena će vam zbog toga "popiti" krv, jer se s tim novcem mogli kupiti usisavač? Često rješenje za ove situacije su laž. Ipak, čak niti kod onih dobrostojećih parova ovakve laži druga strana neće dočekati bez uzrujavanja, kažu bračni savjetnici. Naravno, mišljenje da bismo sve trebali govoriti partneru i dočekati odobravanje je utopija, no onog koga smo odabrali kao životnog suputnika trebao bi biti i naš financijski partner, a u svakoj uspješnoj tvrtki se partneri dogovaraju.

Tajna ušteđevina

Načelno ne postoji ništa loše u štednji, osobito u razdoblju teške financijske krize. Ipak, ušteda jednog partnera bez da druga strana za taj novac zna svojevrsna je prevara. Bilo da je riječ o "fondu za crne dane" ili pak nekoj vrsti osiguranja u slučaju rastave braka, očita je namjera tajenje. Toga u ravnopravnom odnosu koji funkcionira ne može i ne smije biti, ističe kolumnistica i financijska savjetnica Carolyn Hox. Ipak, kaže kako je sasvim normalno da muž ili žena stave sa strane neki sitan novac za šoping, čašćenje s prijateljima ili hobi, no odvajanje većih suma svakako je pokazatelj nepovjerenja i u partnera, i u brak.

Tajno posuđivanje

Ova situacija relativno je česta u brakovima, a do nje dolazi nakon što dobar i blizak prijatelj zamoli jednog od supružnika da mu posudi određenu novčanu svotu. Ako su i supružnici u lošoj financijskoj situaciji, jedna strana odluči zatajiti da će posuditi novac prijatelju. Sazna li se za to, a to je vrlo izgledno, povjerenje je narušeno.

"Tajne guše odnos i omalovažavaju partnera. Ako ne možete bez tajni, tada imate problem na kojem morate raditi, ili se pak suočite s odnosom punim svađa i razočarenja, koji najčešće završi razvodom", kaže Hax.

24sata.hr