Dobila posao njegovateljice u Njemačkoj, ubrzo je zaključali i počeli tući!

Njemačka, posao
Jedna od njih bila je i Aleksandra Mina Vagner, medicinska sestra iz Srbije, koja je, prema vlastitom svjedočenju, iz obećane zemlje poslije samo nekoliko dana morala spašavati glavu.

Ona tvrdi da su joj u obitelji u koju su je poslali da njeguje bolesnika prvo zabranili da izlazi, potom ograničili kretanje i u stanu te naposljetku psihički i fizički maltretirali.

Vagner navodi da je sve počelo od oglasa na Facebooku, u kojem je pisalo da je hitno potrebna medicinska sestra za rad u Njemačkoj, s dobrim poznavanjem njemačkog jezika, za njegovanje pacijenta koji je nepokretan i u komi. Oglas je bio postavljen na stranici „Altenpfleger Lena", koja je u međuvremenu promijenila naziv u Alena", sa identičnim logom.

Vagner se javila na oglas, da bi je potom kontaktirala osoba koja se predstavila kao Lena, za koju će se kasnije ispostaviti da je osoba po imenu Jelena Eustakio. Obavijestila ju je da će njen kontakt proslijediti agenciji u Njemačkoj. Nekoliko dana kasnije, putem Vibera javio joj se Nijemac koji se predstavio kao Jurgen Ott, rekavši da stoji iza agencije „Vision vita", za koju smo naknadno utvrdili da postoji i da joj je sjedište u Augsburgu. Tražio je da mu pošalje kopiju svoje diplome, CV i jednu fotografiju, što je Vagner i učinila.

Poslije nekog vremena, „Lena" ju je obavijestila da je sve u redu i da je u Njemačkoj čeka ugovor o zasnivanju radnog odnosa na osnovu kojeg će dobiti boravišnu vizu.

- Zahvalila sam se i pitala koje su moje financijske obaveze prema njoj. „Lena" je kazala da joj dugujem sto eura, ali da ništa nije hitno i da me može sačekati do prve plaće. Sve je djelovalo suviše dobro. Kazala mi je da putujem u četvrtak i da je prijevoz organiziran. Sve mi je počelo biti sumnjivo kada sam „Lenu" upitala za veličinu plaće i adresu na koju idem, na što je ona odgovorila da nema te informacije. Ipak, zbog financijske situacije, odlučila sam krenuti - priča Vagner.

Još jedan od alarma na koji nije reagirala oglasio se kada je pri polasku vozača pitala na koju adresu je vozi, na što je on odgovorio da joj to ne smije reći. Tada se za Aleksandru Minu Vagner, kako prenosi portal Grude.com, počinju događati čudne stvari, s elementima američkog horora B produkcije.

Negdje u Njemačkoj, a kako smo kasnije utvrdili na tromeđi Frankfurta, Dusseldorfa i Dortmunda, vozač je skrenuo s autoputa i vozio oko 45 minuta kroz šumu, po noći. Stigavši na adresu, Vagner je ugledala objekt koji opisuje kao „zablindirani stacionar", koji je po njenoj ocjeni sličio na sve osim na nečiji dom i oko koga kilometrima okolo nije bilo ničega. Nakon dvadesetak minuta zvonjave na vratima, vrata joj je otvorila osoba koja se predstavila kao Brigita, kazavši da u tom objektu radi kao kuharica. Uvela ju je i smjestila u sobu.

- Ustala sam rano u želji da se što bolje pokažem i obukla svoju uniformu. Zamolila sam majku bolesnika da ga upoznam, na što mi je ona žustro naredila da skinem uniformu. Rečeno mi je da ne smijem govoriti, da prilazim pacijentu i da se što manje krećem po kući. Ništa mi nije bilo jasno. Crveni alarm za mene se aktivirao kada sam upitala postoji li u blizini trgovina, na što mi je otac u toj obitelji odgovorio „odakle ti ideja da možeš izlaziti napolje" - priča Vagner.

Uslijedilo je oduzimanje telefona, stalne prijetnje kao i uvrede da je nesposobna, iako joj nije bilo ni dozvoljeno da radi svoj posao. Psihičko je ubrzo preraslo u fizičko nasilje. Kolegica iz Poljske ju je udarila kada joj je pokušala pomoći da prenese pacijenta. Vagner je otišla kod majke bolesnika da joj se požali i dobije zaštitu, ali je ponovo ostala zaprepašćena.

- Unijela mi se u lice i rekla da ću ako ponovno progovorim letjeti kroz zatvoreni prozor. Naredila mi je da se ispričam kolegici koja me je udarila i upozorila da ću u suprotnom imati problem s njom. U suzama sam otišla u svoju sobu, pozvala „Lenu" i pitala je što je ovo, gdje sam ja i što se uopće događa. Odgovorila mi je: nemoj Mina. Šuti i trpi - prisjeća se Vagner.

Situacija je dodatno eskalirala kada je dobila zadatak da spremi pacijenta za spavanje. Po njenom svjedočenju, na krevetu je bilo trideset jastuka od kojih je svaki imao svoje mjesto, a Vagner je to radila prvi put. Tada ju je fizički napala i majka pacijenta.

- Kako god da sam ih namjestila, bilo je pogrešno. U jednom trenutku, uhvatila me je za ramena i bacila u stranu. Govorila mi je da sam govno, glupa i nesposobna, da moja diploma ne vrijedi ništa i da ću se u njenoj kući ponašati onako kako mi ona naredi. Gušila sam se u suzama, a onda je ono rekla da mogu ići u svoju sobu, jer me je „naučila lekciju" - kaže Vagner.

Otišla je u sobu i razmišljala koga zvati. U džepu je imala trideset eura. U međuvremenu joj je gazdarica naredila da što prije pokupi svoje stvari i da ide. Vagner ju je zamolila da je netko odveze do prvog grada jer nije znala gdje je, te da joj do prve civilizacije treba 45 minuta automobilom, ali joj je gazdarica hladno odgovorila da to nije njen problem. Vagner je tada odlučila pozvati vozača koji ju je vozio za Njemačku a čiji broj joj je ostao u telefonu. Objasnila mu je situaciju i zamolila ga da netko dođe po nju. On joj je obećao da će alarmirati sve koje poznaje. Međutim, ubrzo je dobila poziv od „Lene", to jest Jelene Eustakio.

- Pitala me je kojeg sam vozača zvala i jesam li normalna, i rekla da će ona organizirati prijevoz i da ne zovem nikoga. Nakon nekoliko sati stigao je kombi. Istrčala sam iz kuće i ušla. Pitala sam vozača je li ga poslala Lena, na što je on odgovorio pitanjem „koja Lena". Objasnio mi je da je njegov kolega kojeg sam molila za pomoć adresu na kojoj se nalazim postavio na burzu vozača, te da je on bio u blizini i došao po mene. Zahvalna sam tom čovjeku jer me je spasio - završava Vagner.

O ovom slučaju obaviještena je policija, antitracking organizacija ASTRA kao i njemačko veleposlanstvo.

Nakon što je ova priča isplivala na površinu Lena Eustakio je istaknula da je ona Vagner spojila s njemačkom agencijom, te da joj ova duguje 300 eura. - Nitko joj nije uzeo ni euro niti ju tukao - naglasila je Eustakio. Ipak, da Lenina priča ne drži vodu govori i činjenica da je njena agencija izbrisana iz udruge poduzetnika još 2015. godine.

Danas.rs