Devet zabavnih činjenica o Hrvatskoj koje će vas nasmijati

Livno, Izložba, propuh, mladenci, Hrvatska zemlja
#1 U redovima u trgovinama najviše se guraju umirovljenici. Niste znali da gospođa od sedamdesetak godina još uvijek u nogama ima takav sprint. Kada se otvara nova blagajna, ona radi piruetu s kolicima, odgurujući vas kao da ste perce. Kada je pitate gdje točno žuri s obzirom da je u mirovini, ignorira vas i nastavlja vaditi stvari iz kolica.

#2 Javno je znano da je propuh (zastrašujući nalet vjetra između dva otvorena prozora) u Hrvatskoj odgovoran za desetke tisuća slučajeva bolesti godišnje. Riječ je o bolestima poput: virusne upale ušiju, bronhitisa, upale moždane ovojnice, reume, 'napuhavanja' (koje još uvijek nema svoj znanstveni naziv), migrene i sl.

#3 Hrvatski mladenci na vlastitoj svadbi ne poznaju najmanje 10 osoba, a ta se brojka ponekad penje i do 100. Iako prije svadbe nemaju novaca da odu na večeru u restoran, na svadbu potroše toliko koliko bi im trebalo da kupe solidan rabljeni auto i nadaju se da gosti neće biti škrti kod darivanja. Netko od roditelja zadužen je da cijelu večer pazi na kuverte s novcem.

#4 Kad vas u Hrvatskoj netko opsuje, to ne znači da vas ne voli. Psovka može biti znak afiniteta, čak i ljubavi. Najbolje je promatrati sugovornikov izraz lica dok psuje; ako mu je lice zgrčeno i pljuje dok priča, vjerojatno je da se na vas ljut pa je pametno pobjeći. Ako je pak nasmiješen i tapša vas po ramenu, spominjanje vaše majke u psovci je izraz dobrohotnosti.

#5 Kad susjedima kažete da selite u Irsku ili Njemačku, oni po vama šalju domaće kobasice i slaninu za svoju djecu.

#6 Radnim danom u radno vrijeme u Hrvatskoj su kafići puni. Na kavama se ljudi obično, uz cigaretu, dvije, žale jedni drugima kako ne mogu pronaći posao i moraju 'žicati lovu od staraca'. Nakon prve imaju dogovorenu i drugu kavu. Svatko u Hrvatskoj poznaje barem jednog vlasnika kafića i barem je jednom rekao da je to 'posao koji nikad ne propada'.

#7 Svi se kunu da ne slušaju narodnjake, ali znaju svaku riječ 'jer ih slušaju drugi'. U noći sa subote na nedjelju ne možete spavati jer iz susjednog stana, uz zvukove harmonike, dopiru stihovi poput 'Ispred kuće metar drva, ti si moja ljubav prva'.

#8 U Hrvatskoj živi oko 3 milijuna nogometnih izbornika i gotovo jednako toliko rukometnih. Broj vaterpolo izbornika nešto je manji, kreće se oko milijuna.

#9 Kada netko u društvu spomene Drugi svjetski rat, razvit će se žučna rasprava koja može rezultirati i fizičkim obračunom ili svađom uz povike 'komunjaro' ili 'svinjo fašistička'. Ako je društvo u kafiću, u raspravu ili obračun uključit će se i susjedni stolovi. Kada pak netko u društvu spomene ekonomiju, svi nastave piti svoje pivo kao da ništa nisu čuli.

Izvor: croexpress.eu