Deset žena u BiH rodi u prosjeku samo 12 djece

Bebe

...čime je zemlja, koja se nekada ponosila natalitetom, zauzela posljednje mjesto, tvrdi se u izvješću francuskog instituta demografskih studija.

Ispod prosjeka EU

Osim što u BiH babice imaju najmanje posla, autori ovog po nas alarmantnog izvješća zaključuju da se BiH samim tim ne može pohvaliti ni prirodnim prirastom. Naime, broj novorođenih osoba već duže vrijeme manji je od broja onih koje su nas zauvijek napustile. Usporedbe radi, zemlje Europske unije o natalitetu znatno više brinu nego mi, o čemu svjedoči i podatak da se u najvećoj europskoj obitelji rađa 16 djece na svakih deset žena. Osmijesi i plač djeteta češće se čuju i u državama u susjedstvu pa se tako, prema ovom izvješću, u Hrvatskoj bilježi 15, a u Srbiji 14 novorođenčadi na deset žena. Natalitet je u Bosni i Hercegovini sve manji, a prava porodilja generalno su loša i nisu jednaka u svim dijelovima države. U nekim dijelovima se rodiljska naknada uopće ne isplaćuje. U BiH godišnje budu rođene tek 83 bebe na 10.000 stanovnika pa po natalitetu zauzima posljednje mjesto u regiji. "U BiH trenutačno živi 3,8 milijuna stanovnika, a 2050. godine će ih biti tek 3,3 milijuna", prognoziraju stručnjaci iz francuskog instituta demografskih studija. Dakle, za samo nekoliko desetljeća, BiH će postati siromašnija za pola milijuna stanovnika. U višečlanim bh. obiteljima najbolje znaju da su djeca najveće bogatstvo. Ipak, u Udruženju obitelji s četvero i više djece grada Banje Luke kažu da je u ovakvom vremenu djecu teško odgajati. "Pogotovo ako znate da je više od 70 posto naših obitelji, u kojima je četvero i više djece, mahom nezaposleno, odnosno nijedan od roditelja ne radi. Žive od dječjeg doplatka i kako se tko snađe. To je poražavajuće za jednu državu", kritizira Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja "4+" Banja Luka, dodajući kako smo postali sebični, egoisti te da se plašimo da će nam dijete nešto uskratiti kad dođe na svijet, da nećemo moći, primjerice, otići na more. U iscrpnoj studiji francuskog Instituta demografskih studija, navedeno je, također, i da će na kraju ovog stoljeća na planetu biti od deset do 11 milijardi stanovnika, dok će Indija do 2050. godine od Kine preuzeti prvo mjesto kada je riječ o broju stanovnika.Europa će, prema analizi, biti jedini kontinent na svijetu čiji će se broj žitelja do 2050. smanjiti sa sadašnjih 740 milijuna na 726 milijuna. U svijetu najveći broje djece po ženskoj osobi ima afrička država Niger i on iznosi nevjerojatnih 76 djece na svakih deset žena. Piše Večernji list.

Žene s diplomom

Zanimljivo je da žene s diplomama visokog obrazovanja imaju češće i više djece nego prije, što pokazuje da sve više žena završava studij te da su sredine otvorenije za majke koje rade, pokazalo je jedno američko istraživanje. Tako, primjerice, danas samo svaka peta žena, 22 posto, između 40 i 44 godine s diplomom prvostupnice nema djece, dok je 1994. to bio slučaj sa svakom trećom ženom, 30 posto, navodi analiza instituta Pew Research centra na temelju podataka popisa stanovništva.