Daniela Škegro: Razlika između života u domovini i života u Njemačkoj

Daniela Škegro, Daniela Škegro, Mostar, Daniela Škegro, domovina, Njemačka, vecernjakova domovnica, Daniela Škegro, majke, Daniela Škegro, Daniela Škegro, Daniela Škegro, Daniela Škegro

Većina se odlučuje za Njemačku. Traži se izlaz i "bolje sutra" "Avantura života" je neminovna. Jedni su puni poleta i sa radošću hrle u novi početak.
Drugi pak tegobno prihvataju tu činjenicu i jedva prozbore uz dozu očaja i sjete  "Mora se". Neke sretnije u samom startu dočeka netko od obitelji ili poznanika,pa izbjegnu agoniju u startu oko traženja smještaja.

Kad se sve pomalo počme pretakati u rutinu i svaki sljedeći dan bude kopija prethodnog,tada se počnju postavljati pitanja samom sebi. "Da li je bio ispravan potez" "Da li je moglo bolje" "Hoće li jednom sve leći na svoje mjesto"

Pitanja je stotinu,a ispravnog odgovora ni od kud. Tek se ponekad između bliskim prijatelja čuje-"Dobro je,bar imam za pristojan život sebi i djeci,a ponešto mogu odvojiti da pošaljem svojima" Ljudi su dovedeni u situaciju da budu "zadovoljni" što rade i za taj isti rad dobiju platu.

Zar to nebi trebalo biti normalno svugdje na svijetu?
Zar nije osnovno ljudsko pravo,pravo na dom i rad!?
Zar nije svakoj državi u interesu imati vrijedne radnike!?
Očigledno je da državi koja svoje najveće bogatstvo:sposobni ljudi,vrijedni ljudi,marljivi ljudi,mladi ljudi..,nije "stalo" jer ih "tjera" iz svoje domovine u bijeli svijet.. Svijet koji nudi puno,a daje malo!
Ispočetka izgledaju zanimljivo i raskošne uređene ulice,i svjetlucavi izlozi i veliki bogato okićeni borovi.

Međutim,sve to iz dana u dan postaje tužnije i zlatne boje poprimaju sivilo.
Tek za utjehu se čuje-"Dobro je,radim i za to sam plaćen" Zanemaruje se činjenica da se u većini slučajeva ustaje po mraku i po mraku vraća s posla.
Tad su toliko umorni da jedino što im treba je topao obrok i tuš,kako bi ujutro ponovno bili spremni za posao. Vikendom se "malo opusti",poneko uz pivo,poneko uz glazbu u diskoteci,poneko u šetnji prirodom.... I novi tjedan je već tu i automatski si dio " sistema".

Shvataš da je najveća razlika između života u domovini i života u inozemstvu ta što u domovini imaš previše skobodnog vremena,a nemaš novca. Dok u inozemstvu imaš dovoljno novaca,a nemaš skobodnog vremena. Život iz dana u dan postaje "preživljavanje" Gledaju se svijetle točke koje zaista postoje,ali nedovoljno svijetle da se sve to skupa može nazvati dobrim životom. Pojedinci postoje,ali ipak većina je iz ove kategorije.

I kako se primiče Božić,uspomene se bude. Svi prekrasno uređeni štandovi iz kojih dopire miris kuhanog vina,pečenih kobasica,slatkih badema,ne mogu nikada zamjeniti mirise sarme kuhane na suhom mesu,šapa i štrudli...
Ne mogu zamjeniti taj miris koji ima majčin dom,toplinu obitelji,miris djetinjsta i zrak domovine....ma koliko god da šutjeli o tom!

Daniela Škegro