FOTO  Crvenim tepihom prošetali brojni hrvatski pisci i uveličali proslavu 10. obljetnice Broda knjižara – Broda kulture

crveni tepih, Zagreb
Red Carpetom prošetali su brojni poznati hrvatski pisci, pjesnici i publicisti. Između njih Sanja Pilić, Silvija Šesto, Milana Vuković Runjić, Zoran Ferić, Enes Kišević, Hrvoje Šalković, Bruno Šimleša, Stjepo Martinović i brojni drugi koji su tijekom 10 godina plovili Brodom i promovirali hrvatsku pisanu riječ obalom i otocima

BROD KNJIŽARA - BROD KULTURE ima tradiciju dugu 10 godina, oplovio je oko 90 mjesta na obali i otocima sve od Umaga do Dubrovnika. Misija i cilj Broda su promovirati hrvatsku kulturu i poticati na književno stvaralaštvo, te širiti pisanu riječ, umjetnost i kulturu. Brojni ugledni hrvatski pisci plovili su njime i promovirali hrvatsku pisanu riječ čak do najudaljenijih mjesta i otoka poput Lastova, Visa i dr.

Proslavu je otvorio mladi glazbenik Borna Šercar izvedbom klasičnih djela na bocama s vodom kao udaraljkama. Goste su pozdravili g. Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO, Igor Gerenčer, voditelj projekta Brod knjižara - Brod kulture te gospođa Sanja Žigić, tvrtka MasterCard, glavni sponzor projekta.
Igor Gerenčer, pokretač manifestacije Brod knjižara - Brod kulture, zahvalio se svim umjetnicima koji su plovili Brodom i koji su sudjelovali u natječaju za najbolju kratku priču za ljeto bez kojih cijeli projekt ne bi bio moguć, te im zahvalio što postoje i pišu.

Gospođa Sanja Žigić, menadžerica tvrtke MasterCard za Hrvatsku, rekla je kako je ponosno što je

MasterCard glavni sponzor projekta od samog početka i kako su i tako doprinijeli širenju kulture do najmanjih mjesta na Jadranskoj obali.

Predstavljena je i staklena skulptura Brod od stakla koja predstavlja sjedinjenje mora i umjetnosti, izradili su je prof. Antun Vrlić i studenti Akademije likovnih umjetnosti. Legendarni glumac, pjesnik i umjetnik Enes Kišević, izveo je recital More Josipa Pupačića i vlastiti „Kapetan More" nadanut njegovom plovidbom Brodom knjižarom i posvećen njegovu „kapetanu" Igoru Gerenčeru. Svečanost je zaključena nastupom etno djevojačkog zbora Singrlice. Voditeljica svečanosti bila je mlada glumica i voditeljica Ines Bojanić.

BROD KNJIŽARA - BROD KULTURE ima tradiciju dugu 10 godina, oplovio je oko 90 mjesta na obali i otocima od Umaga do Dubrovnika. Brojni ugledni hrvatski pisci plovili su njime i promovirali hrvatsku pisanu riječ čak i do najudaljenijih otoka poput Lastova, Visa i dr.. Misija i cilj Broda su promovirati hrvatsku kulturu, kazališnu umjetnost i poticati na književno stvaralaštvo na jadranskoj obali i otocima. U svom programu Brod svake godine pruža posjetiteljima besplatne kazališne predstave, književne večeri s autorima, promocije knjiga, koncerte te edukativne radionice za djecu i mlade. Ove jubilarne godine na Brodu će boraviti najčitaniji i najprevođeniji hrvatski autori čime će posjetiteljima omogućiti nesvakidašnji književni događaj. Ovogodišnja plovidba Jadranom posvećena je Mariji Jurić Zagorki, najčitanijoj hrvatskoj autorici u povijesti i ženi koja je ostavila neizbrisiv trag i utjecaj na mnoge generacije, a Brod nastavlja plovidbu 23. srpnja iz Makarske.

Međunarodni karakter Brod je stekao kroz projekt Zemlje partnera. Slovenija je bila prva 2012. godine a potom su slijedile Austrija, Poljska i Mađarska a ove godine to su Sjedinjene Američke Države. Na Brodu su boravili priznati autori iz tih zemalja čime su povezani mnogi domaći i strani pisci te je omogućena suradnja na kulturnom i prevodilačkom planu.