Božiću prijeti opasnost da izgubi svoj duhovni smisao

šoping, depresija, šopingholija, shoping, kalorije, vježbanje

Psihijatri šopingholiju rijetko susretnu kao samostalni poremećaj - često dolazi u paru sa shizofrenijom, psihozama u najširem smislu, te afektivnim i opsesivno-kompulzivnim poremećajima.

I elementarno poznavanje psihologije upućuje na to da onaj koji kupi šest košulja ili nakon ručka u sebe utrpa pet kolača ne utažuje glad, ili ne popunjava racionalno prazan ormar, nego supstituira nešto drugo što mu manjka, a čega često nije svjestan. Nezadovoljstvo i frustracije u (post)moderno je doba moderno "rješavati" tumaranjem kakvim šoping centrom, makar i praznih džepova. No, kad se nepotrebne, nekad i sasvim bizarne stvari i visoki računi u kući počnu gomilati, onda to više nije infantilna nesposobnost gospodarenja novčanikom, već psihološki, a u nekim slučajevima čak i psihijatrijski poremećaj.

"Nije mi to prvi put, obično kad sam up, kupujem, tada se osjećam pun energije, a kupnja je jedna od stvari koja me u toj fazi čini sretnim. Ubrzo nakon toga krene me prati grižnja savjesti, pa tuga i depresija. Tih sam se, primjerice, knjiga kasnije rješavao mjesecima... Kupio sam manje-više stvari koje nikada ne bih čitao, a i inače ne čitam puno niti sam ikada čitao. Mrzimo sam čak i lektiru u školi", govori čovjek koji je zbog bolesnih impulsa više puta financijski ugrozio obitelj gomilajući i skupe stvari koje nikad nije koristio.

Psihijatri naglašavaju da šopingholiju nikako ne treba olako psihijatrizirati.

"No, ako jest u težem obliku, onda je uvijek dio poremećaja kontrole impulsa, poput kleptomanije, nimfomanije, kockanja... Mi psihijatri uvjerili smo se da šopingholija nikada ne dolazi kao samostalni poremećaj. Može biti riječ i o težim poremećajima kao što su shizofrenija, općenito psihoza u najširem smislu, zatim afektivni poremećaji, a nerijetko i opsesivno-kompulzivni poremećaj", kaže primarijus dr. Želimir Skočilić, psihijatar u zagrebačkoj bolnici Vrapče.

Slučaj službenika koji je luđački kupovao knjige klinički nije rijedak.
Bezvezarije, drangulije

"U sklopu nekakve manije i hipomanije može doći do enormne kupnje. U svojoj elaciji, euforiji, hiperpoduzetnosti, kad se čovjek osjeća gotovo svemoguć, on može trošiti enormne svote novca. Imali smo kolegu kirurga koji je u kratko vrijeme potrošio i napravio dugova u vrijednosti ondašnjih 100.000 njemačkih maraka. Nedavno sam imao građevinskog poduzetnika koji je u dva dana na relaciji Graz - Salzburg potrošio 5000 eura kupujući bezvezarije, drangulije, prave gluposti, na užas svoje žene i obitelji. Druga krajnost može se dogoditi u depresiji, čak u teškim oblicima te bolesti, kad osoba postaje potpuno nefunkcionalna: ništa je ne zanima i usrećuje je jedino da gleda izloge, žurnale koje na kućne adrese šalju robne kuće, i putem pošte naručuje stvari za koje nema opravdanja. Liječio sam gospođu koja je to činila kao penzionerka", objašnjava primarijus.

Upitno je pate li od šopingholije u većoj mjeri žene.

"Ako pogledate stručnu literaturu, vidjet ćete da su statistički podaci prilično podijeljeni, nema značajne razlike u pojavi tog poremećaja kod žena i muškaraca. Žene možda to eklatantnije pokazuju nego muškaraca jer su izražajnije u pokazivanju osjećaja."

Utjeha u izlozima

Često je u podlozi šopingholije depresija, anksioznost. Psihijatri upozoravaju da je u Hrvatskoj velika potrošnja ne samo antidepresiva već i trankvilajzera, sredstava za opuštanje. Oni, za razliku od antidepresiva, djeluju jako brzo. Takav učinak brzog smirivanja i trenutnog poboljšavanja psihičkog stanja, za neke ima kupnja. Hoćemo li sada, u vrijeme masovne besparice, kupovati manje i patiti više?

"To što ljudi općenito imaju manje novca pravu šopingholiju, odnosno one koji imaju poremećaj neće zaustaviti do kraja. Kupovat će jeftine tričarije, ali će kupovati. Bit će izražena velika potreba za ‘tješenjem' nazovidrangulijama. Jasno, bit će više onih koji će se ‘tješiti' gledanjem izloga, k'o u onom škotskom vicu kad otac kaže djeci: ‘Ako budete dobri, onda ću vas u nedjelju odvesti da vidite kako druga djeca jedu kolače...'", kaže dr. Skočilić.