BIJESNI SVATOVI PREBILI MLADOG KUHARA: Zbog teških ozljeda šefica mu mora isplatiti veliku odštetu

kuhar, svatovi
...kuna te plaćene sudske troškove, nakon što su ga u restoranu Dolcevia u Hrnetiću kraj Karlovca tijekom radnog vremena pretukli gosti restorana.

Naime, na svadbi na kojoj je radio 22. lipnja 2013. godine, napala su ga trojica muškaraca koji su bili gosti na svadbi. Do napada je došlo oko 21.30 sati. Između juhe i glavnog jela trojac ga je brutalno pretukao bez ikakvog povoda, piše Kaportal. U takvom je stanju završio smjenu, a tek onda zatražio pomoć liječnika. Tada je i hospitaliziran te je u Općoj bolnici Karlovac proveo ukupno četiri dana.

Te večeri trojica koja su ga napala, kako je vidljivo u policijskoj prijavi, vrijeđala su goste lokala i vlasnika, kao i zaposlenike. Jedan je od njih kuhara udario šakom u glavu, a kada je mladić pao, sva trojica su ga nastavila udarati rukama i nogama po cijelom tijelu.

Šefica se pravdala da nije odgovorna za napad

Napadnuti kuhar tužio je šeficu, koja je pokušala osporiti njegov tužbeni zahtjev, pravdajući se da nije bila odgovorna za napad jer ga nije mogla predvidjeti niti spriječiti. Pozvala se na članke zakona koji kažu kako poslodavac odgovara za štetu ako je ista nastala kao posljedica utjecaja tehnološkog procesa ili profesionalnog rizika.

Okrivljeni su u cijelosti porekli slijed događaja te krivnju, a kako dokazi nisu bili precizni, sva su trojica oslobođena.

U novom postupku, po tužbi kuhara, tuženik je na sudu naveo kako je prilikom nošenja juhe čuo svađu u dvorištu između nekih mladića i vlasnika te da je jedan od njih gazdu udario glavom o glavu. Uskoro se oko mladića okupilo njegovih 15 prijatelja. Vlasnik se pokušao zaključati u dvorišnoj zgradi, no nije uspio pa je ušao u kuhinju. Trojac je tada ušao unutra te ga počeo udarati. Tu je verziju događaja sud prihvatio te nakon saslušanja brojnih svjedoka te medicinskih vještaka iz karlovačke bolnice kuharu je dosuđena odšteta.

Sud ipak utvrdio odgovornost šefice

‘Navedene osobe napadača koje su uspjele doći u fizički kontakt s tužiteljem svakako su bile gosti ugostiteljskog obrta tužene te se isti ne mogu tretirati kao "vanjski faktori" izvan djelatnosti i profesionalnog rizika za koji odgovara tuženik. Naprotiv, na svadbama je uobičajeno očekivati da gosti konzumiraju alkohol i da dolaze u kontakt sa zaposlenicima ugostiteljskog lokala, kakav je bio tužene vlasnice. Tužena je kao poslodavac trebala osigurati rad svojih zaposlenika na siguran način, pa se ne može eskulpirati od odgovornosti za nastalu štetu koju je tužitelj pretrpio na radnom mjestu od gostiju, koji dakle čine dio profesionalnog rizika', obrazložio je Općinski sud u Karlovcu.