Bijeg od sukoba jednako je loš za vezu kao i samo izazivanje

razvod - svađa
Ako postoje takvi odnosi, onda su partneri proniknuli u tajnu uspješna rješavanja sukoba u samom trenutku prije nego što je prerastao u problem. Većina se odnosa mijenja s vremenom i s okolnostima u kojima živimo i koje ostavljaju traga i na našem "kućnom" životu, ma koliko ga čuvali po strani. Često se unutar jednog odnosa izmijeni cijeli niz osjećaja i stanja za koje nismo ni slutili da ih možemo doživjeti, pa na neki način iznenade i nas.

A u spektru svih iskustava najnezgodniji su sukobi za koje možete biti manje ili više pripremljeni. Bijeg od sukoba jednako je loš kao i njegovo izazivanje jer se najčešće pretvara u guranje pod tepih neriješenih pitanja zbog straha od partnerove reakcije. Tako će reagirati ljudi s manje samopouzdanja, nesvjesni toga da prešućivanjem nezadovoljstva omogućuju da se ono nagomila.

Nezadovoljstva su dio života, a gradnja odnosa vještina koja se može naučiti. Zato je važno što prije promijeniti način na koji se sukobljavate kako biste omogućili svojoj vezi da se razvija. Kad se borimo s partnerom, obično ga za nešto optužujemo, a kako svađa ne pomaže - gomilaju se frustracije. Ali problemi mogu biti put do bolje i jače veze, ako ih znate proživjeti bez previše potresa i predbacivanja. A nećete pogriješiti ako stalno imate na umu cilj - iskren i predani odnos s partnerom.

Neka vam životne nedaće budu samo iskustvo za koje nećete dopustiti da vas dubinski prodrma nego ćete ih riješiti nizom racionalnih postupaka.

Gradnja uspješnog odnosa, napominje psiholog Mel Schwarz, zahtijeva od oba partnera da se "opismene" u življenju u vezi. Stručnjaci kažu da bismo se ophođenju u vezi, ali i onom u obitelji te na poslu, trebali učiti baš kao što učimo matematiku, hrvatski, biologiju... Jer, upozoravaju stručnjaci, ljubav nije dovoljna i svaka promjena u životu jednog partnera, primjerice želja za dodatnim obrazovanjem ili promjenom posla, zahtijeva i prilagodbu drugoga, i to možda u trenutku u kojem nije baš raspoložen za nju. Umjesto predbacivanja shvatite to kao ulaganje u vezu koje može potaknuti i vas na rast i ispunjavanje snova, za koje možda i niste mislili da ih možete ostvariti.

Samo je važno da u svakoj novoj situaciji razgovarate o njoj i nastavite dalje prema dogovoru. Izgovori da ne razgovarate dovoljno zato što nemate vremena za to bježanje su od odgovornosti. Svakodnevni razgovori trebaju biti dijelom vaše dnevne rutine, makar i samo razgovarali o tome što ćete kuhati za večeru.

24sata.hr