Big Brother i Farma u BiH će se moći gledati tek iza ponoći

Big Brother, rtl, reality show, veliki brat, farma, farma u Jošanima, Maldivi, parovi, reality show, Big Brother, rtl, novi termin, rtl, kazna, Big Brother, Big Brother, farma, Big Brother, BIH, reality show, BIH, zabrana, Big Brother, Big Brother, Frama
...terminima na većini televizijskih postaja u Bosni i Hercegovini, mogle bi konačno rezultirati zabranom njihova emitiranja prije ponoć, piše Večernji list.

Primjena u praksi

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) razmatralo je prijedlog kojim bi se emitiranje svih vrsta reality showa ograničilo na termin poslije ponoći. Sličan prijedlog Vijeću RAK-a upućen je već ranije, a članovi Vijeća prihvatili su prijedlog prema kojem bi se reality show na ekranima mogao emitirati samo između ponoći i šest sati ujutru.
- Oko toga u Vijeću postoji potpuna suglasnost, ali to ne znači da će do ograničavanja termina emitiranja reality programa doći tako brzo. Slijedi procedura koja uključuje javne konzultacije i ne dvojimo da će televizijske kuće snažno lobirati protiv takvih ograničenja, kaže jedan od vijećnika RAK-a komentirajući izglede da njihov prijedlog brzo bude prihvaćen i primijenjen u praksi. Naime, u procesu javnih rasprava sve zainteresirane strane se mogu izjasniti o ovom prijedlogu i svoje komentare dostaviti RAK-u.
Nakon toga Vijeće RAK-a će na nekoj od idućih sjednica donijeti konačnu odluku. Prihvaćanje ovog prijedloga značilo bi izmjenu kodeksa koji regulira emitiranje programa. Iskustvo govori da i te aktivnosti u praksi idu vrlo teško, piše Večernji list.

Vulgarni sadržaji

Nema dvojbi da brojni reality programi poput Big Brothera, Farme, ili Parova obiluju vulgarnošću i sadržajima koji su u najmanju ruku neprimjereni djeci. Veliki broj roditelja problem vidi u činjenici da se ovi sadržaji emitiraju u svim terminima, od prijepodnevnih do večernjih, a u želji da postignu što veću gledanost, televizijske kuće se skoro utrkuju u tome čiji će reality show biti provokativniji. U takvoj situaciji ne nedostaje svađa, uvreda, seksa, pa i nasilja.

Problem u ograničavanju emitiranja ovakvih sadržaja predstavljat će i formalna nadležnost RAK-a jer pojedini emiteri, čiji se programi mogu pratiti u BiH, uopće nisu licencirani. Samim tim ih je nemoguće i sankcionirati. Domaće TV kuće će, sasvim sigurno, to navoditi kao argument u svoju korist jer bi zabrana za one koji su licencirani značila da su oni diskriminirani u odnosu na ostale čiji bi se sadržaji, pa i reality programi, nastavili nesmetano prikazivati u svim terminima. U prilog ograničavanju reality sadržaja u BiH ne ide ni stanje u regiji gdje se ovi programi također emitiraju u svim terminima.

VECERNJI LIST