Banane različitih boja nisu samo drugačijeg okusa: Evo što tvom zdravlju donose zelene, žute ili one s točkicama

breza, pauk, banane, banana, voće, zdravlje, banane, super hrana, banana, problem, tablete, banane, vijek trajanja, banane, zdravlje, banane, zdravlje, banane, pohane banane, otrovne banane, banane, zdravlje, banane, kraj, banane, voće sreće, banane, dnevna doza, reakcije organizma, banana, točkaste banane , banane, nestanak, banana, Kolač s bananama, zrela banana, banana, banane, točkaste banane , vrsta, banane, boja, banane, doručak, banane, točkaste banane , pohane banane, namirnice, snižava krvni tlak., banane, apetit, krvni tlak, hrana, jelo, glad, kasni obrok
Da, govorimo o bananama. Nekima više odgovara onaj slatkast i jak okus žutih ili prezrelih banana, dok drugi (recimo mi) više vole onaj svježiji okus koji dobijete od potpuno zelenog i još uvijek ne potpuno zrelog ploda, prenosi Net.hr.

No, osim samog okusa, banane različitih boja imaju i drugačije nutritivne vrijednosti i drugačije prednosti i dobrobiti za naše zdravlje. Primjerice, zelene su banane prepune šroba, enzima koji se s vremenom razgrađuje na jednostavne šećere, a jedenje ovakvih, zelenih banana preporuča se osobama koje boluju od dijabetesa i ovakve banane sadrže bakteriju koja čuva zdravlje crijeva.

Ona nešto slađa varijanta, točnije žute banane, nemaju toliku količinu škroba s obzirom da se on već razgradio i pretvorio u jednostavne šećere, koji su pak odličan izvor energije, pogotovo ako vam treba nešto što će vam energiju podići što je brže moguće. Što se prednosti za zdravlje tiče, žute banane sadrže antioksidanse i sredstva koja mogu pomoći u zaštiti protiv raka, što primjerice ne možemo naći u potpuno zelenim bananama.

Što je s onim prezrelim bananama s crnim točkicama?

A što je onda s bananama koje su prezrele i na kojima su se pojavile one crne mrlje? Ove banane navodno sadrže nutrijente koji pomažu u borbi s malignim stanicama, a što su te mrlje na banani tamnije, time su one snažnije sredstvo za borbu i tim bolje jačaju ljudski imunitet.

No, koju god verziju banane odabrali, ona je po svemu sudeći veoma zdravi odabir. Ipak, trebali bismo imati na pameti da one potpuno prezrele banane, zapravo one koje slobodno možemo nazvati trulima, gube veliku količinu zdravih svojstava, pa od njih baš i nemamo neke koristi. Tako da, možda ipak ne smijemo čekati preeeedugo. /HMS/