Američki Hrvati ostavili gotovo pola milijuna dolara za školovanje mladih Hrvata

Hrvatska bratska zajednica, Hrvati Sjeverne Amerike
Hrvatska bratska zajednica, najveća udruga koja okuplja Hrvate Sjeverne Amerike, nedavno je za svoj školarinski fond dobila jedan od četiri najveća doprinosa ikad. Dugogodišnji članovi Zajednice, George i Barbara Baine, poklonili su Zajednici 438,627.03 USD za školovanje mladih članova, javlja matis.hr.

Poslije Barbarine smrti, baštinikom njezine imovine postala je Školarinska zaklada Zajednice. George Baine, koji je preminuo prije svoje supruge, bio je dugogodišnji član Hrvatske bratske zajednice. George je umro 2010., a supruga Barbara 2016.

U prošlosti su oboje bili vrlo aktivni u pojedinim programima i aktivnostima Zajednice. Bili su veliki ljubitelji hrvatske kulturne baštine i Zajednicu su uvijek hvalili zato što je promiče. Uvijek su rado dolazili na odrasle tamburaške festivale, na kojima su sklopili mnoga prijateljstva. Dugo godina su živjeli u okolici Clevelanda, gdje su podupirali hrvatsku župu Sv. Pavla. Umirovljeničke godine su proveli u mjestu Lehigh Acres u Floridi, gdje su također bili aktivni u mjesnoj crkvi Sv. Rafael.

George je rođen u obitelji Mare i Jure Banjavcicha 1921. u East Chicagu, Indiana. George Richard (Banjavcich) Baine je bio veteran WWII Med Corpsa. Ponosio se svojim hrvatskim porijeklom i svojim članstvom u Zakladi. George je u Zajednicu pristupio u 21. godini života, 1942., i ostao joj je vjerni član do svoje smrti.

On i supruga Barbara živjeli su u sretnom braku punih 60 godina. Nisu imali djece. George je umro u 88. godini života, a Barbara, rođena 1920., u 95. godini.

Ovaj bračni par bio je nadaleko poznat po svojoj dobroti i darežljivosti. Kad god je trebalo pomoći ili poduprijeti neki humanitarni program ili akciju, oni su se prvi odazvali. Tijesno su bili povezani sa svim bivšim i sadašnjim glavnim odbornicima HBZ-a koje su cijenili i podupirali u svim njihovim programima i nastojanjima.