6 životnih promjena kojima ćete uspjeti uštedjeti novac

novac

Moguće je.

1. Novac je sloboda

Prvo što morate napraviti jest promijeniti svoj mentalitet o novcu. Počnite ga shvaćati kao sredstvo za kupnju vaše slobode, a ne stvari - slobode od straha kako ćete izdržati do sljedeće plaće, kako nećete imati dovoljno novaca u kriznim situacijama te osjećaja nesigurnosti oko toga u kojem se smjeru razvija vaša karijera.

2. Okružite se ljudima s istim ciljem

Ne kažemo da se prestanete družiti s ljudima koji puno troše, bez obzira imaju li ili nemaju mogućnosti za tako nešto. Samo im objasnite što pokušavate te se ne dajte nagovoriti na veće izdatke od planiranih. S druge strane, kada su oko vas ljudi s jednakim ciljem, bit će se lakše držati odluka.

3. Odredite određenu svotu koju želite uštedjeti svaki mjesec

Sjedanjem plaće na račun, odvojite određeni iznos i ne dirajte ga, osim u slučaju jako hitnih situacija. Čak i mali iznos je dobar početak, a s vremenom će se on sigurno povećavati.

4. Nemojte raditi velike financijske korake, ako niste spremni

Drugim riječima, ako si ne možete priuštiti selidbu od roditelja, ne mičite se s mjesta, bez obzira što mislite kako je to sljedeći prirodni korak. Isto vrijedi i za kupnju stana, pokretanje privatnog posla, davanje otkaza ili kupnju bilo čega, zbog čega bi mogli itekako požaliti. Također, nemojte slušati tuđe savjete te popuštati društvenom pritisku po tom pitanju, vi najbolje znate svoje financijsko stanje.

5. Razmislite prije nego nešto kupite

Nepromišljena kupovina je velika zamka. Prije nego nešto kupite, zapitajte se sljedeće stvari: "Je li vrijedno toga?", "Je li vam to doista potrebno?", "Mogu li nešto slično naći povoljnije?" Odgovori bi vas mogli iznenaditi.

6. Razmislite o novom hobiju

Sigurno postoji nešto čime se ne bavite tako da zarađujete od toga, no i dalje to volite raditi. Zašto ne biste pokušali zaraditi nešto na tome? Kad nešto tako volite, nećete imati osjećaj kao da je to posao, a svaka ekstra zarada je dobra. Razmislite!

Izvor: index.hr