5 trikova kako prestati gubiti bitne stvari

stan, kupovina stana, stanovi, nekretnine stanova u mostaru, predmeti, bakterije, svaki dan, gubitak, savjeti, trikovi, stvari, stanovi, Mostar, studenti, mostarski studenti, svakodnevne stvari, nestati  , Radovan Višković, krediti, stambeno pitanje

1. Savršeno pozicioniranje

Ovo je osnovno pravilo dovođenja doma u red poznate guru-ice Marie Kondo. Ona smatra da svaka stvar koja nam je iz nekog razloga bitna treba imati svoje mjesto "stanovanja" u domu.

Nakon što prvi put smjestimo te bitne stvari na "svoja mjesta", kao što je torba, ključevi od doma i/ili auta, naočale, dokumenti, nakit i slično, mozak će za par dana "snimiti" koje mjesto zauzima koja stvar, i, najvjerojatnije, više nećete zaboraviti gdje se te stvari nalaze.

2. Pravilo 50 centimetara

Profesor Michael Solomon, koji se godinama bavi teorijom pronalaženja, savjetuje da u situacijama kad ne možemo nešto pronaći, najveća šansa je da se ta stvar nalazi oko 50 centimetara udaljena od posljednjeg mjesta na kojem se sjećamo da smo ju koristili.

Prije nego što se okrenete cijeli stan naopačke, dobro pregledajte svaki milimetar (u svim smjerovima) ovog prostora. Velike su šanse da ćete pronaći zagubljeni predmet i uštedjeti si vremena i živaca.

3. Razmislite gdje ste sve bili

Pokušajte potaknuti sjećanje pomoću mirisa, zvuka ili okusa za koji ste sigurni da se pojavio u vremenu kad ste otprilike izgubili ili zadnji put koristili, na primjer, mobitel. Aktiviranje više osjetila će pomoći mozgu da prije dođe do rješenja.

Također si možete pomoći ako e naviknete kad dođete doma, ili kad god ste doma, da sjećanje odlaganja stvari u prostoru pojačate verbalizacijom. Na primjer: "Mobitel sam stavila na stol." ili "Fotoaparat sam pospremila na najgornju policu."

4. Nemojte se uznemiravati

Profesor Solomon kaže za Daily Mail da je tajna ne paničariti. Kako biste pronašli to što tražite morate biti u "pravom psihičkom stanju".

Treba pratiti 3 ključne riječi i pronaći ćete sve što tražite:

Ugoda - smirite se i opustite

Mir - meditirajte ili razmišljajte o nečemu što vas smiruje, kao na primjer ljetno jutro

Samopouzdanje - uvjerite se da ćete pronaći to što tražite

5. Pomognite si pametnim uređajima

Ako ništa od navedenog ne pomaže i dalje ne možete naći stvari kad vam trebaju, onda je potrebna dodatna pomoć. Danas postoji mnogo sitnih naprava koje ljudima omogućuju lakši život.

Jedan od tih naprava je zviždeći privjesak za ključ, koji po svemu izgleda kao najobičniji privjesak. Specijalnost mu je da se odaziva na ljudski zvižduk ga aktiviraju te on odgovara bipkanjem i svjetlucanjem.

Izvor: 24sata.hr