5 stvari koje morate prestati raditi želite li biti sretni

stvari, sreća, prestati

1. Konstantno biti na dijeti. I konstanto je kršiti.

To je začarani krug u kojem ćete si pojesti živce (i sve na što naiđete u frižideru), a dugoročno vodi u grižnju savjesti i osjećaj manje vrijednosti jer ste opet popustili. Odustanite od pokušaja dijete dok ne osjetite unutarnju snagu i sigurnost da ćete ovaj put ustrajati. A u međuvremenu uživajte u hrani i nemojte si to zamjerati.

2. Odgađati stvari.

Uzmimo dijetu za primjer. Znate one ljudi koji vječno ponavljaju kako su "na dijeti od ponedjeljka". Osim što taj ponedjeljak nikako da dođe. Ili kampanjce koji odgađaju učenje do zadnjeg roka, i naravno, svaki put zbog toga padnu ispit. Vrlo lako takav način funcioniranja postane "kroničan", a to vodi u samo jednom smjeru - neostvarene iskompleksirane nezadovoljne osobe. Vježbajte snagu volje. Natjerajte se
napraviti nešto što vam ne stvara ugodu i ubrzo ćete shvatiti - koliko je osjećaj da ste nešto napravili na vrijeme - ugodan.

3. Pristajati na stvari koje ne želite.

Niste u stanju ljudima reći "ne". Mama vas je pritiskala da upišete pravo iako ste željeli studirati jezike i već ste na prvog godini shvatili da joj niste trebali popustiti. Prijateljica vas već tri mjeseca svaki vikend vuče u klub koji vam se uopće ne sviđa (jer je tamo dečko koji se njoj sviđa), a kad ste je jednom zamolili da ode s vama na koncert vašeg omiljenog benda, hladno vas je odbila uz objašnjenje da ih ne voli. Naučite se zauzeti za sebe, a počnite tako što ćete reći "ne" ljudima kad od vas žele nešto što vam stvara nelagodu ili vas uopće ne interesira ili pak od kojih niste dobili nikakvu zahvalnost zauzvrat.

4. Zaljubljivati se u nedostupne muškarce.

I to ima veze s pristajanjem na stvari koje zapravo ne želite. Osoba s kojom ste u vezi, ili niste ali ste ludi za njom, je zauzeta, emotivno suzdržana ili poluzainteresirana, a vi se svim silama trudite tu i takvu personu uklopiti u svoju sliku o ljubavi, "docrtavajući" joj divne osobine koje zapravo nema i maštajući o ishodu situacije koji će za vas niti pozitivan. Mislite da ćete dobiti svoj zasluženi happy end ako samo budete dovoljno uporni i dobri? Žao mi je što vam to moramo reći ali - nećete!

5. Ne filtrirati s vremena na vrijeme listu prijatelja.

I ne, ne mislimo na one s Facebooka kojih se možete otarasiti jednim klikom miša, bez puno drame. Mislimo na one iz života, koji se već godinama ponašaju kao energetski vampiri, a kojima se dosad niste imali snage suprostaviti. Vrijeme je za jedan ozbiljan razgovor kojim ćete ili svoj odnos dovesti u ravnotežu, ili ga završiti.

Izvor: cosmopolitan.hr