5 pitanja koja si morate postaviti prije nego što završite u krevetu s bivšim

žene, doba, varanje, popis, seks, prekidanje, hrvatice, ljubavnice, razlozi, hodža, prevara, tinejdžerice, seks, roditelji, seks, prevare, avantura, seks, seks, trudnoća, muškarci, žene, partneri, seks, muškarac, noć, ljubav, pravila, dijeta, seks, savjeti, frajeri, varanje, video, kum, ispovijest, žena, varanje, seks, tehnike, puna kuća, seks, pijanstvo, pozornost, seks, pitanja, odgovori, stvari, krevet, pravila, seks, avantura, muškarci, seks, pogreške, muškarci, žene, seks, prevare, seks, glavobolja, stop, izvlačenje, žene, seks, zapovijedi, seks, žene, seks za jednu noć, preljubnik, anketa, istraživanje, seks, mitovi, istina, zavođenje, koraci, muškarci, žene, žene, seks, zapovijedi, žene, seks, partneri, prekid, fotografija, brisanje, žene, muškarci, zavođenje, žene, varanje, seks, zašto, muškarac žena, seks, pomirenje, čari, krevet, seks, problem, cure, dečko, spavanje, seks, žena, cura, prevara, varanje, pravila, seks, dužina, trikovi, orgazam, gluma, seks prakticira
Pa možda je rijeka ljubavi protekla, ali rijekom seksa tek stiže najveći val... Prije nego što se bacite u vodu i zaplivate prema ušću, razmislite i o ovim stvarima:

Zašto vam je bivši još na pameti?

Ponovno ste gledali seriju Breaking Bad, koju ste nekada gledali zajedno? Sreli ste se na ulici, u izlasku, u šopingu u centru grada ? Dobili ste od njega SMS za koji niste sigurni je li ga zaista poslao vama ili je slučajno pogriješio? Šta god bio razlog, probajte shvatite zašto se baš on, a ne netko drugi, pojavio u vašim mislima. ‘Djevojke nekada prekinu s dečkom ne zato što ga više ne vole, ili im je postao seksualno neprivlačan. Tada se može dogoditi da nam se bivši mota po mislima. A onda postanemo svjesne toga", kaže seksolog Niki Goldstein. ‘Kad ste raspoloženi za seks, a usamljeni, bivši dečko lako postaje blizak i siguran izlaz da se (pri)sjetimo osjećaja strasti i bliskosti', dodaje.

Zašto ste prekinuli s njim?

Ako vam je bilo lijepo u vezi, ako vam je seks bio nezaboravan... ako dakle postoje stvari zbog kojih vam on pada na pamet ... pa zašto više niste zajedno? ‘Ponekad zaboravimo zašto smo s nekim prekinuli, ali dobro je da se toga sjetimo prije nego što s istom osobom završimo u krevetu", kaže dr Goldstein. ‘Ako uzrok raskida nije bio kraj ljubavi, seks s bivšim može poprilično zakomplicirati stvari. Ako se, recimo, radilo o svađi kao uzroku raskida, seks može pomiješati mnogo toga i to ne na nužno dobar način."

Je li to samo seks, ili želite nešto više?

‘Možda je to samo seks, ali budimo iskreni - možda vam je i dalje stalo', kaže dr Goldstein. ‘Također, možda trebate povesti računa i o tome što će biti nakon? Hoće li se vaši osjećali ponovo razmahati? Odnosno, nešto će se sigurno dogoditi, ali što je to? Je li to nalet hormona koji će nas u trenutku „prebaciti", ili se radi o tome da nam je (opet) stalo?

Možda je za njega vaš seks poslije veze samo prijateljstvo s povlasticama? Što ako poslije seksa vi poželite i sve ostalo, dok je za njega to ipak bio samo seks? Hoće li vam tada to zvučati ponižavajuće, kao da ničeg među vama nije ni bilo? Ako vam je još stalo, a njemu više ne, hoće li seks za vas biti mučenje na koje ste se sami osudili? I što je veće mučenje - seks ili apstinencija od njega?

Jeste li oboje dovoljno jaki da se suočite s posljedicama?

Iako će vam svako reći kako mu ideja seksa bez obaveza zvuči vrlo privlačno, to je često lakše reći nego zaista sprovesti u djelo. Mnogi su u bezbroj navrata mantrali „to je samo seks", a onda ipak završili zaljubljeni. „Žene tu često više nagrabuse", kaže dr Goldstein. „Štaviše, ako taj seks bez obaveza postane učestao, velika je mogućnost da će se uz njega mogu javiti i emocije. Žene su te koje više poistovjećuju seks i osećaje od muškaraca i o tome treba voditi računa.

Kada se radi o seksu bez obaveza, do neke mjere se uvijek radi o emocionalnom riziku koji nam se može obiti o glavu. Seks s bivšim može biti kompliciranje jer smo prema njemu već gajili osećaje. Kako možemo biti sigurni da se ona neće opet pojaviti? A i u obrnutoj situaciji - ako se on iznova zagrije, možda ćete ponovo morati i prekinuti.

Što će vam o tome reći prijateljice?

Čak i ako nešto želimo zadržati samo za sebe i ne želimo to objaviti na velika zvona i tumačimo kao „samo seks", nekada nije loše poslušati što kažu oni koji vas znaju najbolje i kojima je stalo do vas. „Ma koliko seks s bivšim bio osobna stvar, bit će vam lakše ako imate nekog dovoljno bliskog i pouzdanog da mu se povjerite", kaže dr Goldstein. „Ali pri tom treba biti i na oprezu. Ako nešto krene po zlu, posljednje što vam treba jest prijateljica koja će vam stavljati na nos ,Lijepo sam ti rekla'. To vam baš i ne treba. Treba vam poverljiva osoba da se olakšate, ali kada se odlučite tko će to biti, pazite da to bude neko tko će vas podržati, a ne osuđivati."


Izvor: Story.hr