5 navika koje vode do sreće i vitkosti

vježbanje, dom, zdravlje, vježbanje, zdravlje, vježbanje, razlozii, Ivana Banfić, vježbanje, sreća, vitkost, navike, trening, kalorije, mršavljenje, trening, pitanja, vježbanje, tjelovježba,  tjelovježba za zdravlje , kardiovaskularni sustav, štiti od kardiovaskularnih bolesti, vježbanje, mršavljenje uz trening, istraživanje, trening napor, jutro, video snimak, vježba, trbuh

1. Jedite sve

Nemojte se patiti postavljajući si nerealne ciljeve. Odlučite li se potpuno izbjegavati čokoladu, pizze, sokove, alkohol i sve ostale sitne radosti, samo ćete se osjećati loše i bit ćete željni svega. Naravno, nastojte jesti što zdravije namirnice i izbjegavati one loše, no nemojte si uskraćivati svako zadovoljstvo. Važno je samo da jedete raznoliko, da pazite na prehranu i da ste u prehrani umjereni. A sva sitna zadovoljstva si povremeno priuštite. Samo pazite da to doista bude povremeno, a ne svaki dan!

2. Koliko god bili neraspoloženi ili lijeni, vježbajte redovito

Svaka će vam se tjelovježba isplatiti. Možda nemate problema s kilogramima, no to ne znači da ne trebate vježbati. Vježbati bi trebali apsolutno svi. Navika redovitog vježbanja olakšat će vam život, osjećat ćete se bolje, bit ćete zdraviji, a i vitalniji, posebice kada jednog dana više ne budete tako mladi.

3. Vježbajte čak i kada imate samo 15 minuta

Možda nećete svaki dan imati vremena za teretanu ili neki drugi oblik vježbanja, možda ćete biti u stisci s vremenom ili izrazito umorni. No odradite nekoliko vježbi, pa makar vježbanje trajalo samo 15 minuta. Naravno, to ne znači da bi vam 15 minuta vježbanja dnevno trebalo postati rutina koja dolazi u paketu s opravdanjima kako nemate više vremena, no u danima kada je to doista tako, bolje je išta nego ništa.

4. Mijenjajte rutinu

S vremena na vrijeme uvedite novu vježbu i isprobavajte različite aktivnosti. Bitno je samo da vam fizička aktivnost kojom se bavite nije dosadna. Jedan dan trčite, drugi brzo hodajte, treći igrajte badminton, vježbajte jogu, vozite bicikl, plešite, skačite, plivajte, ronite. Mnoge od njih su i više nego zabavne, a posebice ako vježbate u društvu.

5. Investirajte u brojač koraka ili sličan uređaj koji prati fizičku aktivnost

Iako oni kvalitetniji nisu jeftini, svakako su investicija koja se isplati. Ako zbog ničeg drugog, onda da vas osvijesti koliko ste premalo fizički aktivni. Prosjek koji se preporuča i koji bismo svi trebali svakodnevno ispunjavati je 10000 koraka dnevno, no ako je vaš posao fizički monoton poput uredskog, velika je vjerojatnost da se uglavnom krećete premalo. A pratitelj fizičke aktivnosti redovito će vas na to podsjećati.

Izvor: cosmopolitan.hr