Kako preboljeti rastanak?

rastanak, kako preboljeti, faze
1. faza: Ljutnja, bijes i izdaja

Puno truda i energije uložili ste u vezu, prijateljstvo ili karijeru koji su na kraju završili raspadom, pa nije čudo da se osjećate izdano i povrijeđeno. Najbolje godine dali ste nekome tko ih nije znao cijeniti. Iskusit ćete osjećaj negiranja, ljutnje i depresije prije nego li budete spremni prihvatiti da je zaista gotovo. Nemojte se opirati tim osjećajima, prihvatite ih i naučite se nositi s njima, a zapnete li potražite pomoć najmilijih.

2. faza: Okrenite se budućnosti

Razmišljanje "što bi bilo kad bi bilo" nije nimalo korisno i umjesto naprijed tjera vas nazad. Prošlost više ne možete promijeniti, a jedino na što još možete utjecati je sadašnjost. Priznajte sami sebi da vas je taj odnos emocionalno i financijski oštetio, a što prije to uradite, to ćete ranije krenuti dalje.

3. faza: Poradite na novom "ja"

Bijes, tuga i osjećaj izdaje će proći, ali kao i za sve u životu treba vremena. Proces zacjeljivanja traje stoga stavite sebe na prvo mjesto. Nađite vremena i posvetite se aktivnostima koje vas vesele, ali dosad niste imali vremena. Poradite na svom novom "ja" i oslobodite se onih okvira koje ste imali u vezi, na poslu ili u društvu.

4. faza: Za oprost treba vremena

Najvažniji korak u novom početku jest oprost. Pokušajte oprostiti sebi i bivšem partneru/prijatelju ili kolegi jer će ogorčenost štetiti samo vama i kočiti vas u napretku. Za oprost treba vremena, pa se nemojte kriviti ako mu ne oprostite nakon nekoliko dana, ali imajte na umu da se i on vjerojatno bori sa svojim greškama.

5. faza: Novi početak

Prihvatili ste činjenicu da je gotovo i uspjeli oprostiti. Sada shvaćate da je u vašem odnosu bilo i lijepih i ružnih stvari te da je najbolje da svatko krene svojim putem.

Izvor: 24sata.hr