40 savjeta da spriječite nevjernost partnera

cyber sex
1. Nikad nemojte zaboraviti da ste na istoj strani. Kada naiđete na prepreku u vašem odnosu cilj vam ne bi trebao biti nadjačati partnera, nego prijeći preko poteškoće.

2. Neka vam veza bude prioritet. Veza ili brak nam ne osigurava sreću sama po sebi. Potrebno je mnogo truda da biste održali vezu živom. Gradite povezanost, jer što je čvršća povezanost među vama to su manje šanse za prevaru.

3. Uvijek govorite pozitivno o svojoj vezi i u „mi" licu. Ovo je posebno važno kada putujete sami ili ste razdvojeni, uvijek govorite „planirali smo kupiti veći stan, preseliti se..." A ne „planiram". Morate i kod sebe i kod partnera izgraditi osjećaj da ste pravi tim.

4. Iskrenost je najbolja politika. Budite iskreni čak i kada ste ljuti na partnera.

5. Svakodnevno partneru pokažite da ga cijenite.

6. Bar jedan dan u tjednu se družite malo više. Primjerice, možete odrediti kako je nedjelja dan za razgovore o vašem odnosu, jer je zdrav dijalog bitan za funkcionalnu vezu. Razgovarajte i kada ste zadovoljni nečim i kada niste.

7. Nemojte razgovarati o svojim problemima u vezi ili braku s prijateljima/-icama suprotnog spola. Neka vam pravilo bude da o bračnim problemima i problemima u vezi razgovarate isključivo jedno s drugim. Ako vam treba mišljenje izvana, neka to bude osoba koja je sretna radi vašeg braka, a ne netko tko će biti bezuvjetno na vašoj strani.

8. Budite prvo prijatelji. Razgovarajte s partnerom o mislima i željama. Ako postoji rupa u vašem prijateljstvu tada ćete tražiti treću osobu koja bi je mogla popuniti.

9. Mnogi misle da kada se jednom vjenčaju kako ih više neće privlačiti druge osobe. U stvarnosti: oženjeni ste, a ne mrtvi. Vi ste i dalje privlačna osoba i vas će privlačiti zgodni ljudi. Ali to ne znači da o njima trebate razmišljati. Priznajte sebi „da ta osoba je privlačna" i krenite dalje svojim poslom, bez razmišljanja što bi moglo biti, a što ne bi.

10. Nemojte ignorirati ponašanje koje ne volite na partneru, ali se usredotočite na ono što vam se sviđa.

11. Budite autentični. Nemojte se mijenjati, osim ako to nije promjena na bolje i želite je, čak i ako to partner traži od vas. U vas se zaljubio takve kakvi jeste, to je sigurno, a samo su pretpostavke da bi vas volio više ako biste nešto promijenili, jer sa sigurnošću znate ono što je bilo, a ono što će biti ne možete znati.

12. Obratite pažnju na partnera. Nemojte ga uzimati zdravo za gotovo. To možete pokazati jednostavnim djelima poput komunikacije, prisutnosti, suosjećanja, empatije, aktivne zainteresiranosti, planiranja zajedničkih aktivnosti...

13. Vjerujte partneru. Nepovjerenje rezultira provjeravanjem poziva, mailova, špijuniranjem, opsesivnim kontroliranjem s kim se druži, a u takvoj situaciji partner će se osjećati kao da živi sa strogim roditeljem, a ne ljubavnim partnerom. Poželjet će pobjeći iz takve atmosfere.

14. Naučite partnerov jezik ljubavi i njime govorite.

15. Nikad nemojte prestati raditi na sebi. Jak osjećaj ljubavi prema sebi je način da ostanete privlačni partneru. Brinite se za svoje osnovne potrebe kao što su izgled, dobra hrana, tjelovježba, zdrava posao-privatno ravnoteža, pozitivan govor o sebi...

16. Izbjegavajte stare ljubavi. Nemojte dopustiti da zbog starog plamena izgori odnos koji imate s partnerom.

17. Uvijek se vraćajte osnovama. Uvijek iznova potičite intimnost, zavodljivost, bliskost i privlačnost.

18. Neka vaš odnos bude u ravnoteži. Budite pošteni i dajte partneru onoliko koliko od njega primate.

19. Pokažite volju za razgovor o partnerovom maštanju i snovima. Vaš partner će se s vremenom mijenjati, budite voljni prihvatiti te promjene.

20. Podupirite partnera da se razvija na raznim poljima. Nemojte gušiti njegove ambicije i njegovu kreativnost.

21. Uvijek pronađite vremena i samo za sebe. Nemojte žrtvovati u potpunosti svoje vrijeme ili želje, jer veza ne može funkcionirati ako u njoj ne postoje dvije potpune osbe.

22. Nemojte se izolirati. Nastavite se družiti s prijateljima, rođacima, zadržite posao, hobije, usavršavajte se... Što se više isključujete od ostatka svijeta to ćete stavljati veće opterećenje jedno na drugo i brže jedno drugom dosaditi.

23. Budite najbolji partner što možete biti. Nitko vam ne može garantirati da vaš partner neće imati aferu, ali ako ste dali sve od sebe i bili u svome najboljem izdanju bar razloge za aferu nećete prebacivati sebi.

24. Slušajte partnera. Razgovor ne čine dva monologa. Slušajte ono što partner priča. Propitkujte i zanimajte se za to.

25. Ljubav je strpljiva, ljubazna, puna razumijevanja, spora na ljutnji, brzo prašta, tolerantna, uvijek se nada najboljem, ne broji pogreške, uvijek vjeruje, uvijek prašta i uvijek poštuje.

26. Uvijek oprostite partneru. Oprostiti ne znači dopustiti da vas netko iznova povrjeđuje, nego ne osvećivati se. Dok god možete tolerirati i praštati partnerove pogreške nemojte vraćati istom mjerom ili se osvećivati. Kada više ne želite tolerirati, udaljite se i nastavite svojim putem, ali se nikad nemojte osvećivati jer time samo sebi štetite.

27. Uvijek se potrudite više. Uvijek dajte više od sebe, a ne manje. Vaša veza će jedino napredovati ako se trudite oko nje.

28. Ako volite partnera važno je da se i on osjeća voljenim. Ne možete voljeti iznutra, a izvana se ponašati hladno i očekivati da partner shvati da ga volite, jer to je nemoguće.

29. Budite zaigrani. Nemojte da vam veza postane rutinska ili tupa.

30. Zavodite partnera. Nemojte ga zaboraviti zavoditi uvijek iznova.

31. Naučite se svađati. Normalno je da se svađate, ali ne možete zbog svakog neslaganja pomišljati na prekid.

32. Kreirajte emotivnu sigurnost. Neka se partner osjeća sigurnim izreći vam i svoje najskrovitije misli bez straha od osuđivanja ili lekcija.

33. Nemojte zatvarati oči pred problemima. Jedini način da riješite neki problem je da ga otvoreno sagledate i proučite.

34. Nemojte idealizirati tuđe odnose ni odnose s novim osobama. Ako već sanjarite o tome kako bi bilo s novim partnerom uključite u fantazije vrijeme i realne okolnosti. Iako je najbolja opcija izbjegavati bilo kakve misli o trećim osobama.

35. Otvorite se novim iskustvima. Povremeno napravite zajednički nešto što iskače iz vaše zone ugode. Ostajanje u zoni ugode zvuči sigurno, ali vodi do dosade i rutine.

36. Radite na „sviđanju". Mnogi parovi s dugim stažom imaju spreman odgovor na pitanje volite li svoga partnera, ali kada ih se upita sviđa li im se njihov partner zašute. Da biste spriječili prevaru morate se i voljeti i sviđati jedno drugom.

37. Nemojte išta shvaćati previše osobno. Bez obzira koliko dugo bili u braku ili vezi malo je toga što partner radi zbog vas. Ono što partner kaže i radi je projekcija njegove stvarnosti i njegovih snova. Nemojte upasti u zamku i pomisliti da bilo što čini radi vas. Ako se trudi oko vaše veze trudi se radi sebe, jednako tako ako se ponaša negativno ponaša se radi sebe, a ne radi vas.

38. Nemojte pretpostavljati. Pronađite hrabrosti i pitajte ono što vas zanima. Samo s jednim pitanjem možete potpuno transformirati vaš odnos.

39. Uvijek imajte na umu:

- Ono što ja želim je važno.
- Ono što partner želi je važno.

40. Nikad ne zaboravite voditi brigu o ovome:

- demonstriranje zaljubljenosti i privlačnosti
- kvalitetno zajedničko vrijeme
- komunikacija o emocijama
- sposobnost da riješite nesuglasice
- osobna higijena
- novac: trošenje, štednja, zaduživanje
- zajednički i osobni ciljevi.

covermagazin.com