FOTO  25 zanimljivih činjenica o modi kroz povijest koje zasigurno niste znali

moda, ženska moda, činjenice

Smjela nekolicina koja bi to uradila (pa možda i potpisala „udarila" pečat), pokajala bi se kada pročita zanimljive činjenice koje je za vas pronašao kaymu.ba team.
Vremeplov kreće, upadajte.

1. Do sredine 1500tih, djeca nisu imala odjeću krojenu posebno za njih, već su nosila manje veličine odjeće za odrasle.
2. Odjeća ili proizvodi su smatraju vintage-om samo ukoliko su napravljeni prije 20 ili više godina. „Retro" je izraz koji se koristi za odjeću ili proizvode koji su replika vintage-a ili stila nekog drugog perioda.
3. Lažne trepavice su se prvi put pojavile 1916. Godine , kada je holivudski producent D.W. Griffith odlučio da dodatno naglasi trepavice Seene Owen, glumice u njegovom filmu „Netolerancija" napravio ih je lokalni frizer, koristeći kosu ( i hvala mu na tome).
4. Suknja je drugi najstariji komad odjeće ikad izmišljen. Najstariji komad odjeće je običan komad kože ili tkanine koji se vezivao oko struka te je pokrivao isključivo spolne organe.

5. Tijekom različitih era, žene su pronalazile razne načine da ukrase svoje lice. U doba Kleopatre, kao šminka su se koristile bobice i drugi prirodni sastojci.
6. Napoleon Bonaparte je naredio da se njegovim vojnicima zašiju dugmići na rukave uniforma, da bi ih se spriječilo da brišu noseve o rukave.
7. Kratke ženske frizure su danas sveprisutne, ali nekoliko desetljeća unazad, ukoliko bi žena imala kratku kosu, smatralo se da je nevjerna.

8. Kravate su se prvi put koristile u Hrvatskoj (da, da, vjerovali ili ne, za ovaj modni izum trebamo zahvaliti susjedima).
9. Široke hlače niskog struka potječu iz zatvora u Los Angelesu, gdje zatvorenicima nije bilo dozvoljeno da koriste kaiš. To se smatralo vidom kazne, jer im hlače nikad nisu bile na mjestu.
10. Kišobrani su prvobitno napravljeni da zaklanjaju ljude od sunca, a ne od kiše.
11. Iako su guste obrve trenutno u modi, ljubitelji mode su ih tokom Renesanse brijali (iako se moda vraća, ovaj trend ne želimo).
12. Tijekom 15. stoljeća, trudnoća se smatrala modernom. U tom periodu, djevojke koje nisu bile trudne su stavljale jastuke ispod majica, da lažiraju trudnički stomak.
13. Lacoste je bio prvi brand koji je stavio logo na odjevni predmet.
14. Fashion Week-ovi, koji danas privlače samo najutjecajnije i najpoznatije ljude, prvobitno su predstavljali jednostavno mjesto susreta za kupce i prodavače.
15. Kratka crna haljina, koja predstavlja bezvremenski spoj jednostavnosti i elegancije, se pripisuje Coco Chanelu.
16. Izum automobila je imao značajan utjecaj na žensku modu. Krajem 18. stoljeća, dizajneri su kreirali sve kraće suknje, samo da bi se ženama olakšao ulazak u auto.
17. Prije 1850ih, 70% žena su same krojile svoju odjeću. Danas, međutim, ručno krojena odjeća se smatra luksuzom (lijepo je biti drugačiji, unikatan).
18. Elizabeta I je toliko voljela šešire, da je obavezala sve žene starije od 7 godina da nose šešire. Za one koje su odbijale to da rade, Elizabeta je predvidjela oštre kazne.
19. Dječaci mlađi od 5 godina su sve do 1910. nosili haljine.
20. Muškarci nisu nosili donji veš sve do 17. stoljeća.
21. Nošenje bijele haljine se prvobitno vezalo za tugovanje i žalost, sve dok kraljica Viktorija nije odlučila da obuče bijelu vjenčanicu na dan svog vjenčanja.
22. Visoke potpetice su prvobitno nosili i muškarci i žene. Muškarcima su potpetice olakšavale jahanje konja. Ta moda je izblijedila do 1740 (bilo bi čudno da živimo u eri u kojoj bismo salonke dijelile sa jačom polovinom, ipak, ne hvala).
23. Ruski vojnici su tek 2007. godine počeli nositi čarape. Dotada su samo motali platno oko stopala.
24. Krajem 1800-tih, žene su nosile žive kamelone kao broševe.
25. Prvi shoping centar koji je prodavao odjeću se pojavio već u Starom Rimu.


Lijep je i sunčan dan, bilo bi dobro skoknuti do Rima, ali ako već nemamo vremena za to, na sreću shoping centara sada ima na svakom ćošku, obradujte sebe nekom sitnicom.

Amna Kapić