10 navika kojih se ne morate sramiti

prijateljice, tračanje
KAVA
Ako vam je potrebna šalica kave ujutro da biste uopće otvorili oči, ne brinite. Sve dok se držite količine od najviše dvije šalice dnevno, kava pozitivno djeluje na zdravlje srca te preventivno na neke oblike karcinoma.

SPAVANJE
Dobar san obnavlja memoriju, potiče rad imunološkog sustava te otpušta stres i nervozu. Sedam do osam sati sna optimalno je za dobrobit vašeg organizma.

MASAŽA
Osjećaj olakšanja prisutan nakon masaže nije samo fizički ugodan, nego pozitivno djeluje i na psihičko zdravlje. Prema prošlogodišnjim anketama, žene koje su se podvrgavale kratkoj masaži dva puta tjedno, osjećale su smanjenje bolova u cijelom tijelu, nestanak depresije i nervoze te poboljšanje mentalnog zdravlja. Ulogu masera imali su članovi obitelji, što znači da kvalitetna masaža ne mora biti luksuz za vaš novčanik.

SUNČANJE
Poznato je da sunčeve zrake utječu na sintezu vitamina D, neophodnog za zdravlje kostiju, no također djeluju poticajno i na izlučivanje hormona melatonina bitnog za dobar san te cjelokupno funkcioniranje našeg organizma. Izlučivanje melatonina se s godinama smanjuje, što je razlog 'kratkim noćima' u starijoj dobi.

VINO
Čaša crnog vina poslije objeda razveselit će vaš krvožilni sustav. Ova zdrava navika s godinama smanjuje rizik od bolesti srca i povišenog kolesterola. No pretjerane količine ovog prirodnog eliksira imaju suprotan učinak na organizam - jedna čaša dnevno najučinkovitija je doza.

ODMOR
Višednevni odmor ne djeluje pozitivno samo na zdravlje, nego poboljšava kreativnost i produktivnost, što je odličan argument kad tražite nekoliko slobodnih dana od vaših nadređenih. Vaš odmor je ujedno i za njihovo dobro, zar ne?

SEKS
Ono o čemu vjerojatno ne razmišljamo u spavaćoj sobi jest da razmjenjivanje nježnosti potiče izlučivanje velikog broja hormona koji ne djeluju pozitivno samo na raspoloženje, nego i na zdravlje. Osobito važna činjenica za sezonu prehlade jest da se tijekom seksa povećano luči imunoglobulin A, bitan za obranu od virusa i infekcija. Također, sudjelovanje svih mišića u ovoj aktivnosti je itekako učinkovito za cijelo tijelo.

ČOKOLADA
Iako nam ne trebaju nikakvi razlozi za ovu slatku napast, ohrabrujuća je činjenica da jedna kockica tamne čokolade dnevno smanjuje krvni tlak i blagotvorno djeluje na krvne žile. Također smanjuje i izlučivanje takozvanog hormona stresa i rizik od srčanog udara. No za najbolji učinak birajte čokolade s barem 75 posto udjela kakaa.

BESKRAJNE KAVE S PRIJATELJICAMA
Korisnost kave smo već utvrdili. No u okruženju ljudi s kojima se osjećate dobro i vaše mentalno zdravlje je na visokoj razini, što je učinak opuštenosti, sreće i sigurnosti koju osjećate u društvu dragih ljudi. Kao spoj dviju pozitivnih navika, dugotrajno ispijanje kave s prijateljicama i službeno je najbolja terapija za sve poteškoće.

MASNOĆE
Premda pri dnu, masnoće su ipak na ljestvici potrebnih prehrambenih sastojaka kao važan izvor energije. Dakako, treba birati hranu bogatu 'zdravim mastima' - nezasićenim masnim kiselinama - kao što su maslinovo ulje, orašasti plodovi i riba.

Masnoće koje se nalaze u industrijskim pripravcima treba izbjegavati, no s vremena na vrijeme možete si priuštiti malo oduška, sve dok je to u normalnim granicama.

izvor: zadovoljna.hr