10 ljubavnih lekcija koje morate naučiti

životne lekcije, savladati, životne lekcije, ljubav
Ne uspoređujte svoju vezu ni s kojom drugom. Samo zato što su vam se roditelji razveli ne znači da je i vaša veza osuđena na propast. Onaj par koji djeluje tako savršen možda ima ozbiljne probleme, ali jednostavno ne pokazuju emocije niti otkrivaju kakva im je veza doista. Nemojte se zamarati nikim osim vas samih!

Dijeljenje zajedničkih vrijednosti temelj je kvalitetne veze. Potpuno je u redu imati različite ukuse za glazbu, filmove i zabavu, no o ozbiljnim životnim pitanjima kao npt. karijeri, kupnji nekretnine, braku i djeci biste trebali imati jednako mišljenje.

Nikome ne biste smjeli dopustiti da donosi odluke umjesto vas dvoje, nikada! Slobodno poslušajte savjet prijatelja i obitelji, no na koncu učinite ono što vam savjetuje vaše srce jer upravo ono zna najbolje.

Kvalitetna komunikacija je ključ zdravog odnosa. Nemojte vikati jedno na drugo bez razloga. Sjednite za stol i razumno razgovarajte kao dvije odrasle osobe. Ako se već svađate, barem se potrudite da svađa bude produktivna i da dođete do nekog rješenja, umjesto da se iznova i iznova svađate oko jednog te istog problema.

Ne dopustite nikome da vas uvjeri kako seks i nije 'toliko bitan'! Iako nije najbitniji, to je fizički način pokazivanja ljubavi i privrženosti. Radite na održavanju strasti u vezi.

Prije nego krenete njuškati, radije razgovarajte s partnerom. Sumnjate li na nevjeru ili se jednostavno osjećate zapostavljeno, razgovarajte o tome. Samo nemojte učiniti nešto što bi vam se moglo obiti o glavu.

Stil odjevanja, visina ili mjesečni prihod neće povećati vašu ljubav prema nekome. Umjesto da se bavite traženjem savršenog frajera koji zadovoljava sve vaše kriterije, dopustite osobi koja vas doista voli da vas i usreći.

Parovi koji opstaju su oni koji rade na stvarima koje bi ih mogle razdvojiti. Ne postoji savršena veza, no želite li ostati s njim zauvijek, morate biti spremni na pružanje podrške i borbu i u teškim trenucima. Upravo su oni pokazatelj čvrstoće vaše povezanosti.

U startu odustanite od ideje da nekoga u potpunosti mijenjate. Ljudi se mijenjaju ako sami imaju potrebu promijeniti se. Ni slučajno ne započinjite vezu s osobom koja vas je privukla i koju u startu imate u planu mijenjati jer se to neće dogoditi.

Otvoreno razgovarajte o svemu što vam je na pameti. Nitko vam ne može čitati misli. Ako nešto želite ili volite, jasno i glasno to recite. Nemojte mu zamjerati i ljutiti se na njega jer nije učinio nešto što je trebao shvatiti da vi želite.

Cosmopolitan.hr