10 dječjih imena inspiriranih zimom i snijegom

imena, zima
To su ujedno i pojmovi koji često stoje iza inspiracije prilikom odabira dječjih imena. Stoga smo izdvojili deset prekrasnih imena koja su vječno vezana sa zimom

IMENA ZA DJEČAKE:

1. Nikola
Ovo je jedno od najpopularnijih imena diljem svijeta te se često daje djeci rođenoj u prosincu. Potječe iz antičke Grčke, a znači "pobjeda ljudi". Sveti Nikola je vjerojatno najveći razlog zašto roditelji odlučuju nadjenuti ovo ime svojem djetetu.

Također, druga verzija ovog imena može biti Niko, a ženska inačica je Nikolina.

2. Noel
Prekrasna francuska riječ "noel" doslovno znači Božić, a šire značenje obuhvaća i pojam božićne pjesme. Uz ovo ime božićna sezona i duh Božića uvijek će biti prisutni - bez obzira na godišnje doba.

3. Rudolf

Zima je jedno predivno godišnje doba koje često povezujemo sa snijegom, bjelinom i Božićem

Ovim germanskim imenom zove se najpoznatiji "pomagač" Djeda Božićnjaka - sob Rudolf koji ima crveni nos. No, rijetko tko zna njegovo pravo značenje koje se sastoji od dvije riječi, a to su "slava" i "vuk".

4. Gabrijel
Odličan je ovo izbor imena za dječake rođene tijekom božićne sezone. Naime, Gabrijel je bio anđeo koji je navijestio Mariji rođenje Isusa. Značenje ovog hebrejskog imena je "Bog je moja snaga".

Ovo ime je lijep izbor i za djevojčice jer ima svoju žensku inačicu - Gabrijela.

5. Kristijan
Diljem svijeta ovo ime je vrlo snažno povezano s Božićem. Kristijan znači "sljedbenik Krista", a jednako je popularna i ženska inačica imena koja postoji još od srednjeg vijeka - Kristina.

IMENA ZA DJEVOJČICE:

1. Lumi
Ime koji je vrlo posebno, a koje kod nas baš i nije poznato. To je inače finska riječ za snijeg, a veće zimsko i snježno značenje od ovoga stvarno nema.

2. Neva
Ime Neva je latinskog podrijetla i znači "snijeg". Kao i Lumi, isto vrijedi i za ovo divno ime koje je savršenog zimskog i snježnog značenja.

3. Blanka
Bjelina je jedan od onih pojmova koji nas asocira na zimu i na snijeg. Upravo je ime Blanka simbol toga. Točnije, to je španjolska riječ koja označava bijelu boju.

4. Lucija
Ovo je jedno od najpopularnijih imena za djevojčice u Hrvatskoj. To je ime koje se često daje djeci koja su rođena u svitaj zore te se ono veže uz latinsku riječ "lux" koja označava svjetlost. Također, djevojčice znaju dobivati ovo ime i zbog svete Lucije koja je bila navjestiteljica božićnog svjetla.

5. Elsa
U zadnjih nekoliko godina ime Elsa je izrazito popularno diljem svijeta. I to zahvaljujući animiranom filmu "Snježno kraljevstvo". Inače je ovo ime jedna od inačica imena Elisabeth iza kojeg se krije značenje "posvećena Bogu".

Zadovoljna.hr