10.000 Ruskinja želi se udati u BiH

ruskinje, BIH, udaja
...Rusa na područje ovog bh. entiteta.

Za ovo proljeće najavljuju razvoj vjerskog turizma i lobiranje s Turističkom organizacijom RS za dolazak 15.000 Rusa, a prezentacija programa trebala bi biti održana krajem velječe u Moskvi.

Detaljna analiza

Posredstvom ove udruge također, "uvezeno" je 15 Ruskinja koje su sklopile brakove s mladićima iz RS.

- Za godinu i po, koliko radimo na bračnom spajanju Ruskinja i ovdašnjih momaka, sklopljeno je 15 takvih zajednica. Samo u 2013. imali smo sedam brakova. Bilo bi dobro kada bi i vlasti u RS finansijski i na druge načine stale iza ovog projekta, ali za sada nemamo takvu vrstu potpore. Siguran sam da bi to znatno popravilo natalitetnu sliku - kazao je za "Avaz" Zdravko Močević, predsjednik ovog udruženja.

Koliko su članovi "Srpsko-ruskog mosta" ozbiljni u svojim namjerama, svjedoči i podatak da su napravili detaljnu analizu stanja na terenu te evidentirali 8.000 neženja u seoskim i prigradskim mjestima u RS koji imaju "problema" da nađu ženu za brak te na desetine tisuće Ruskinja koje su neudate i spremne da se udaju u RS.

Skupa procedura

U banjalučkom udruženju ističu da su najveći problem komplicirana papirologija i skupa procedura, zbog čega lobiraju za potporu entitetskih vlasti.

Ministrica za obitelj, mladež i sport RS Nada Tešanović (SNSD) objašnjava da ovo ministarstvo ne raspolaže podacima o "uvozu" ruskih nevjesta i sklapanju ovakvih brakova.

- Ministarstvo nema značajnija sredstva da bi se upustilo u takve projekte. Moje je osobno mišljenje da mi imamo dovoljno lijepih djevojaka i mladića i da njih treba spajati, a ne uvoziti strane državljane - istakla je Tešanović.

Masovni dolazak

U Turističkoj organizaciji RS ističu da su u tijeku razgovori s banjalučkom udrugom  o realizaciji projekta masovnog dolaska ruskih turista u RS.

- Projekt bi doprinio promociji turističke ponude RS na ruskom tržištu, a povećao bi se broj dolazaka i noćenja ruskih turista. Još se radi na procjenama i ispitivanju tržista preko tur-operatera s kojima je udruženje u kontaktu - pojasnili su u TO RS.