FOTO/VIDEO  JINX za Mostar Summer Fest: Ovo je prvi put da dolazimo u Mostar!

Mostar Summer Fest, jinx

I stoga je Mostar Summer Fest odlučio taj propust ovoga ljeta pretvoriti u radost. Yaya i Coki nam kroz intervju otkrivaju neke pojedinosti iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti benda. Jedna publika, jedan bend. Mostar Summer Fest, Jinx. 28. lipnja.

Razgovarao: Milenko Margeta

Nedavno ste najavili seriju '20 YEARS OF JINX' koncerata u regiji i šire tijekom cijele godine kako bi proslavili dvadeset godina uspješnog glazbenog djelovanja. Kako ispražnjavate to obljetničarsko raspoloženje, kakav je osjećaj slaviti dvije dekade? 

Coco: Uglavnom se čudimo tome da je već prošlo toliko vremena. Možda vrijeme brže ide kad radiš ono što te zabavlja. U svakom slučaju mi imamo osjećaj kao da smo jučer počeli.

Yaya: Uglavnom je dosta naporno jer imamo puno medijskih aktivnosti, dosta probi i nema se baš vremena za neku kreativu, ali to sad prolazi pa krećemo s radom na novoj ploči. To je ipak najbolje za obilježiti dvadeset godina - imati volju ići dalje.

Mostar Summer Fest,jinx

Koja je glavna razlika između prvog i drugog djelatnog razdoblja u karijeri Jinxa?

Coco: Prije smo bili mladi i ludi, sad smo samo ludi.

Yaya: Prvi je dio bio pomalo pubertetska faza, dosta stihijska. Neorganizirana gomila koja bezglavo juri, a ne zna gdje.... (smijeh) Poslije smo se malo ohladili i opametili. Danas imamo dozu zrelosti i profesionalizma, ali i dalje smo dosta neozbiljni. Hvala Bogu pa manager pazi na nas da se ne ozlijedimo.

Ljudi, svi - od 7 do 77, naprosto vole Jinx. Što nam činite da vas volimo?

Coco: Pa ne vole nas svi, inače bismo bili daleko popularniji nego što jesmo, ali istina je da je naša publika generacijski vrlo šarena. Nemamo objašnjenje za to, pretpostavljamo da se dopadamo ljudima koji su na neki način slični nama bez obzira na godine.

 

Yaya: Valjda smo dovoljno šareni i veseli u tim našim pjesmama, a nismo otišli u neku sluz. Teško je balansirati u tom rasponu. Na svu sreću, mislim da je dobro što smo se naslušali dobre glazbe kroz život i to je neka vrsta odgoja - istančali smo ukus ako smijem biti neskromna.

Koliko imate vremena da se bavite i poslovima izvan benda, i što radite kada nema svirki? Yaya, ti se baviš slikarstvom - kako ide?

Yaya: Pa uglavnom svatko ima dodatnu zanimaciju. Neki rade i ozbiljne poslove, npr. u glazbenoj školi itd. Ja slikam i izrađujem nakit u svoje slobodno vrijeme. Ide taman toliko koliko me veseli.

Pratite li je i kakva vam se čini glazbena scena u Bosni i Hercegovini?

Yaya: Kazat ću samo: Dino Šaran.

S kime bi voljeli surađivati?

Yaya: S nekim starim vragom od koga bi mogli nešto naučiti. Npr. s David Bowijem, a ne bi ni Prince bio loš. Ali to se nikad neće dogoditi pa možemo lupati što hoćemo. (smijeh)

Vaš prvi nastup općenito u Mostaru realizirate kroz ovogodišnji Mostar Summer Fest. Što očekujete od njega?

Yaya: Za početak bi bilo dobro da se ovaj nastup u Mostaru stvarno i dogodi. Poslije ćemo sređivati dojmove.