ESTRADA U PANICI: Grci od srpskih pjevača traže milijune eura

24.06.2014

Neki od najpopularnijih domaćih izvođača mogli bi ostati bez velikog novca budući da su grčki autori čije su pjesme navodno kopirali Aca Lukas, Jelena Karleuša, Emina Jahović, Željko Samardžić, Aco Pejović i mnoge druge domaće zvijezde, traže naknadu za svoja autorska prava, a ova brojka iznosi nekoliko milijuna eura!

Prije svega, radi se o kompozicijama grčkih pjevača koje su tijekom prethodnih petnaestak godina bez ikakvih ustupljenih prava snimane i objavljivane na albumima srpskih pjevača, odnosno plagirana.

Rodoljub Stojanović, direktor firme "Rickom Publishing", koja zastupa prava grčkih autora u sporu s srpskim pjevačima i skladateljima, kaže za Telegraph da postoji na desetke pjesama koje su sporne.

- Postoji šira lista izvođača, ne radi se samo o jednom ili dva pjevača. Ne bih sada pričao o imenima, jer su neki pjevači kolateralna šteta zbog toga što su ih neki takozvani skladatelji navukli u cijelu priču - navodi Stojanović, koji je na pitanje da li se na ovom spisku nalazi Jelena Karleuša, za koju se priča da je, navodno, plagirala petnaestak grčkih pjesama, odgovorio:

- Jelena Karleuša je, recimo, jedna od pjevačica, s tim da ona nije samo plagirala, već nije ni plaćala neke dozvole grčkim i izraelskim autorima s kojima je radila, što se tretira na isti način kao ovo. Dogovarala se za cifru, koju na kraju nije platila, toliko mogu reći, jer je moja firma sudjelovala u tome.

Stojanović napominje da je njegova tvrtka prošle godine potpisala ugovor s nekoliko grčkih izdavačkih kuća koje zahtijevaju naplate svoja autorska prava ii objašnjava kako će se ovaj spor dalje odvijati.

- Trenutno rješavamo spor, postoji mogućnost da se autori i izvođači nagode oko novca koji treba isplatiti, što je po meni bolja varijanta, jer ukoliko se spor riješi sudskim putem, novac koji bi pjevači morali platiti za kompozicije može biti i tri puta veći .

Čišćenje prava za jednu pjesmu košta od dvije-tri tisuće eura, pa naviše, ovisno od toga da li je numera bila hit ili ne. S tim da postoji i onaj dio koji se tiče ozljede moralnih prava kompozitora i iskorištavanje materijala tijekom godina, pa se ukupna cifra na sudu može uvećati i do tri puta. Ne želim nikoga etiketiram je li kriv ili ne, dok ne sjednemo i dogovorimo se - priča Rodoljub Stojanović koji kaže da točan iznos odštete koju traže Grci predstavlja poslovnu tajnu ali da je u pitanju iznos od više milijuna eura.

telegraf.rs

loading...