ESTRADA U PANICI: Grci od srpskih pjevača traže milijune eura

pjevači, pjevačice, željko samardžić, jelena karleuša, grčka

Prije svega, radi se o kompozicijama grčkih pjevača koje su tijekom prethodnih petnaestak godina bez ikakvih ustupljenih prava snimane i objavljivane na albumima srpskih pjevača, odnosno plagirana.

Rodoljub Stojanović, direktor firme "Rickom Publishing", koja zastupa prava grčkih autora u sporu s srpskim pjevačima i skladateljima, kaže za Telegraph da postoji na desetke pjesama koje su sporne.

- Postoji šira lista izvođača, ne radi se samo o jednom ili dva pjevača. Ne bih sada pričao o imenima, jer su neki pjevači kolateralna šteta zbog toga što su ih neki takozvani skladatelji navukli u cijelu priču - navodi Stojanović, koji je na pitanje da li se na ovom spisku nalazi Jelena Karleuša, za koju se priča da je, navodno, plagirala petnaestak grčkih pjesama, odgovorio:

- Jelena Karleuša je, recimo, jedna od pjevačica, s tim da ona nije samo plagirala, već nije ni plaćala neke dozvole grčkim i izraelskim autorima s kojima je radila, što se tretira na isti način kao ovo. Dogovarala se za cifru, koju na kraju nije platila, toliko mogu reći, jer je moja firma sudjelovala u tome.

Stojanović napominje da je njegova tvrtka prošle godine potpisala ugovor s nekoliko grčkih izdavačkih kuća koje zahtijevaju naplate svoja autorska prava ii objašnjava kako će se ovaj spor dalje odvijati.

- Trenutno rješavamo spor, postoji mogućnost da se autori i izvođači nagode oko novca koji treba isplatiti, što je po meni bolja varijanta, jer ukoliko se spor riješi sudskim putem, novac koji bi pjevači morali platiti za kompozicije može biti i tri puta veći .

Čišćenje prava za jednu pjesmu košta od dvije-tri tisuće eura, pa naviše, ovisno od toga da li je numera bila hit ili ne. S tim da postoji i onaj dio koji se tiče ozljede moralnih prava kompozitora i iskorištavanje materijala tijekom godina, pa se ukupna cifra na sudu može uvećati i do tri puta. Ne želim nikoga etiketiram je li kriv ili ne, dok ne sjednemo i dogovorimo se - priča Rodoljub Stojanović koji kaže da točan iznos odštete koju traže Grci predstavlja poslovnu tajnu ali da je u pitanju iznos od više milijuna eura.

telegraf.rs