FOTO  Održana promocija knjige "Opća teorija relativnosti" autora dr. sc. Josipa Brane.

Knjigu je, osim autora promovirao i recenzent te knjige hrvatski akademik Vladimir Paar, koji je istaknuo kako je riječ i izvrsnom djelu visoke znanstvene vrijednosti koja je napisana laganim i razumljivim jezikom.

"Ovu knjigu preporučujem svim studentima, ali i znanstvenicima. Mislim da bi se knjiga trebala prevesti na engleski jezik jer bi pronašla čitatelje i širom svijeta", kazao je Paar.

Autor knjige prof.dr.sc. Josip Brana istaknuo je kako je njegova knjiga zamišljena prvenstveno kao sveučilišni udžbenik za studente fizike, iako su mnoga poglavlja napisana tako da ih mogu razumjeti i ostali ljudi s koliko toliko matematičke naobrazbe.

"Postojala su tri razloga, odnosno poticaja za pisanje udžbenika iz opće teorije relativnosti Prvi, da predavanja iz Opće teorije relativnosti, koja sam držao od 2002. godine nakon svog dolaska na osječko sveučilište, budu dostupnija studentima. Drugi pak poticaj je nepostojanje sveučilišnog udžbenika iz tog područja na hrvatskom jeziku, a treći je razlog važnost opće i specijalne teorije relativnosti za modernu fiziku, kozmologiju pa na kraju i za primjenu", kazao je Brane.

(fena,hercegovina.info)