VIDEO  Zdravstvo u novoj prosvjednoj šetnji, traže od Vlade ostavke, a Vlada poziva na novo sastančenje, ovaj put ne u privatnom hotelu

MUP HNŽ policija
hercegovina.info

Točno trideset zdravstvenih djelatnika se u 10.30 okupilo na Španjolskom trgu gdje su započeli novu prosvjednu šetnju kojom traže potpisivanje kolektivnog ugovora i povećanje plaća u koeficijentu, a ne u postotku kako je to predložila Vlada HNŽ-a.

Pregovori Vlade i sindikata su zbog nemogućnosti dogovora propali te sada sindikalisti svoja prava ponovno traže na ulici. Ovo je inače prosvjed s najmanjim brojem sudionika, a Ivica Anić je za hercegovina.info kazao kako je to zbog činjenice da ih je kontaktirao MUP HNŽ-a koji je rekao kako će srpiječiti svaki veći skup ukoliko broj osoba bude veći nego što je to epidemiološki dozvoljeno. 

"Želio bi naglasiti da smo dan prije štrajka dobili obavijestm osobno nas je zvala policija, gdje su rekli ukoliko se okupi više od 30 ljudi da će primjeniti silu, odnosno da će odmah prekinuti našu prosvjednu šetnju. Mi smo ispoštovali ovoga puta epidemiološke mjere, sve smo uradili kao što smo to do sada i uvijek činili, a idući put kad krenemo mi ćemo se okupiti, povući ćemo sve zdravstvene djelatnike iz bolnica, ostaviti samo najuže da se brinu o našim pacijentima. Ukoliko policija bude reagirala prema nama i odvela nas mi svakako nemamo novca da platimo te kazne i rado ćemo ju odslužiti u zatvoru", izjavio je ispred Sindikata SKB-a Anić.  

MUP HNŽ policija

Prosvjednici su stali ispred zgrade Ministarstva financija HNŽ-a u Ulici kneza Domagoja. Skandirali su i tražili ministra Adnana Faladžića da izađe.

S obzirom da se zdravstvenim djelatnicima ispred zgrade Vlade HNŽ-a nije nitko obratio, od istih su tražili ostavke. Nakon toga se pojavio premijerov savjetnik Darko Juka, koji je sindikalistima uputio poziv na sastanak, te dao kratku izjavu medijima.

"Ministar zdravstva Goran Opsenica na 140-toj sjednici Vlade izvjestio je sve ministre i predsjednika Vlade o tijeku pregovora i stanju o tijeku pregovora u odnosu na reprezentativni Sindikat SKB-a Mostar. Vlada je donijela službeni zaključak da su u ovom obujmu koji je do sada bio iscrpljene svce mogućnosti, te je nužno žurno sazvati jedan širi sastanak, i taj je sastanak dogovoren u utorak s početkom u 10.30 u Vijećnici u Mostaru, pošto je tamo najoptimalniji prostor za tolii broj ljudi", izjavio je Juka. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.