SUMNJIVA VOZILA Vozači, Renata vas motri u Mostaru i Čapljini

Nadzorna kamera
Hercegovina.info

Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije obavještava građane da je pušten u rad video-analitički sistem 'Renata' koji putem 12 kamera nadzire promet na području grada Mostara.

'Renata' je video-analitički sistem koji omogućava automatizirani nadzor svake registracijske tablice (odatle i sam naziv Renata: REgistar NAcionalnih TAblica) koja prođe kontrolnom točkom, te kroz integraciju s policijskom bazom podataka, pruža provjeru u realnom vremenu prepoznate registracijske tablice u različitim bazama podataka:
- baza (ne)registriranih vozila,
- ukradenih vozila i ukradenih/izgubljenih registarskih tablica,
- baza vozila s počinjenim prekršajem,
- baza sumnjivih vozila.

"Sistem 'Renata' je razvijen od strane IT Odjela (dio korporacije Katarina d.o.o. Mostar) iz Mostara, a nabavljen i implementiran kroz javne nabavke pred kraj 2019. godine. Sistem je uspješno testiran, završena je obuka korisnika te možemo reći da sistem uspješno radi. Zbog pandemije korona virusa odgođeno je slanje obavještenja o prekršiteljima, a period stanja nesreće od 16.3.2020. do 31.5.2020. godine neće biti uzet u razmatranje", navodi se iz MUP-a HNŽ.

Nadzorna kamera

Sa slanjem obavještenja o prekršiteljima Ministarstvo će početi ovih dana (obavještenje se šalje vlasniku vozila koje je počinilo prekršaj). MUP Hercegovačko - neretvanske županije je u ovoj godini dobio i značajna sredstva kroz IPA projekte u kojima su uspješno sudjelovali uposlenici Odjeljenja za Informatiku MUP-a HNŽ. 

Donacijom su dobili dva servera za sistem 'Renata' i druge policijske evidencije, 20 kompjutera, jedan SAN storage za pohranjivanje podataka sa SAN switch uređajem, šest firewall komunikacijskih uređaja, tri upravljiva switcha, četiri UPS uređaja snage 6kW, pet kamera i 10 mobilnih uređaja za sistem 'Renata'.

"Ova donacija je iskorištena za instaliranje i puštanje u rad sistema 'Renata' u Policijskoj upravi Čapljina na području grada Čapljine gdje je instalirana i puštena u rad jedna kamera. U narednom periodu planirana je instalacija dodatnih kamera koje će pokriti gradove: Neum, Stolac, Čapljina, Jablanica, Prozor-Rama, Konjic, Čitluk, kao i dodatne kamere u gradu Mostaru.

Uz postojeći video-nadzorni sistem instaliran u gradu Mostaru, video-analitički sistem 'Renata' će zasigurno biti od velike koristi u svakodnevnom radu policije u evidentiranju prekršaja, krivičnih djela, a sve u cilju podizanja nivoa sigurnosti građana. U narednom periodu planirana je nabavka radara i uvezivanje sa sistemom 'Renata' koji će omogućiti i sankcioniranje prekršitelja sa vozilima stranih registarskih oznaka, što do sada nije bilo moguće, a značajno će povećati sigurnost i smanjiti broj prometnih nezgoda.

Sistem 'Renata' ima mogućnost i nadogradnje instalacijom kamera za prepoznavanje lica te će Ministarstvo u skoroj budućnosti težiti da realizira i ovaj projekat koji je od ogromnog značaja za sigurnost građana i čini snažan alat u radu svake moderne policije, priopćeno je iz MUP-a HNŽ.