FOTO  21 STOLJEĆE Orlačani kroz rijeku fekalija do škole i kuće

Orlac fekalije
hercegovina.info

Mještani mostarskog naselja Orlac, muku muče s problemom koji traje već godinama. Njihova djeca, i oni sami, svakodnevno na putu do trgovine ili škole prolaze kroz rijeku fekalija. Radi se o nesnosnom smradu koji nastaje zbog ispuštanja septičkih niz ulicu od strane pojedinaca.

Mještani kažu kako ova katastrofa traje već dugih 17 godina. Obraćali su se nadležnima, na teren je izlazila inspekcija, no ništa nije urodilo plodom. Još 2013. godine sami su skupljali novce kako bi riješili problem. Položene su oborinske cijevi te se dobio još veći problem. Pojedinci su se prikopčali na iste što ih je zablokiralo te fekalije plivaju ulicom kojom svakog dana prolaze djeca. 

"Nas nekoliko kuća je zaista u velikim problemima i ne možemo više ovo podnositi. Ovi koji žive poviše nas, njima to odgovara, oni su to pustili i njima nije pred kućom. Mi smo sami financirali asfalt, cijevi su nam blokirane i dobili smo još gori problem."

Inspekcija je obećavala riješiti stvar - do toga nije došlo.

"Mi smo ih zvali dva puta no ništa se nije dogodilo ni pomaklo s mjesta. Ovo ljeto dolazili su iz Gradske uprave i to je sve ostalo na lijepim riječima. Na kraju smo dobili obavijest kako od rješavanja problema neće biti ništa, budući da nedostaje sredstava, odnosno novca jer se radi rebalans proračuna."

Orlac fekalije

S problemom se nose dugih 17 godina, no, kap je prelila čašu kada su u pitanju djeca.

"U susjedstvu imamo jednu gospođu koja je sama i ima dijete s posebnim potrebama. Njoj doslovno fekalije cure u dvorište. S druge strane, moje dijete je nedavno završilo kod doktora jer mu je nešto izbacilo na koži. Na početku se mislilo da je melanom, no, postoji mogućnost da je od fekalija. Djeca moraju prijeći preko toga kada idu u školu ili jedni kod drugih. Sve smo pokušali na lijep način, no sada smo zaista, što se kaže, "pukli". Ne moramo ovo trpjeti u 21. stoljeću", rekla je za hercegovina.info Marijana Pehar jedna od mještanki Orlaca.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.