UMIROVLJENI GENERAL Pavao Miljavac prije tri dana pao je s viljuškara, noćas je preminuo u Zagrebu

Pavao Miljavac
Index

Sinoć je iznenada u bolnici u Zagrebu preminuo umirovljeni general Pavao Miljavac (69).

Prema neslužbenim informacijama, Miljavac je prošlog tjedna pao sa viljuškara i pritom udario glavom. Prvo je odbijao otići liječniku, ali je nakon nekoliko dana to ipak učinio. Zbog podlijeva prvo je zadržan u bolnici u Karlovcu, a potom je premješten u jednu zagrebačku bolnicu. Kako saznajemo, osjećao se dobro, bio je pri svjesti, primao je posjete i nije bilo gubitka pamćenja. Nažalost, jučer u večernjim satima došlo je do zatajenja srca, a liječnici ga više nisu mogli spasiti, piše Jutarnji.

Dugo godina bio je jako angažiran u javnom životu kao dužnosnik Hrvatskog generalskog zbora.

Od početka Domovinskog rata uključen je u obranu zemlje. Tijekom vojne karijere obnašao je brojne visoke dužnosti u Hrvatskoj vojsci - bio je načelnik stožera i zapovjednik Zbornoga područja Karlovac te pomoćnik i zamjenik načelnika Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Nakon što je 1996. godine promaknut u čin general-pukovnika, iste je godine imenovan na dužnost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Tu je funkciju obavljao do 1998. 

Od 14. listopada 1998. do 27. siječnja 2000. obnašao je dužnost ministra obrane u vladi premijera Zlatka Mateše.

Nakon parlamentarnih izbora 2000. godine ulazi u Hrvatski sabor najprije kao zastupnik HDZ-a, da bi s Vesnom Škare Ožbolt i Matom Granićem napustio HDZ i prešao u novoosnovani Hrvatski demokratski centar kasnije preimenovan u Demokratski centar. Na kraju se vratio u HDZ te se s dvadesetak umirovljenih generala angažirao na braniteljskim pitanjima.

Do siječnja ove godine bio je na čelu Hrvatskog generalskog zbora. Na čelu Generalskog zbora bio je dva mandata, a nakon toga je postao njegov počesni predsjednik.

Jedan od posljednih javnih istupa Miljavac je imao o optužnicama srpskog tužiteljstva protiv četvorice hrvatskih pilota za navodne ratne zločine tijekom akcije Oluja, kada je ocijenio da će to biti priča koja će trajati. "'To će biti priča koja će trajati. Predloženo je da se dignu optužnice protiv mene, Domazeta i Maričića. Koliko znam, to je predano, a sad hoće li sud to prihvatiti ili ne, o tom potom'', kazao je prije nekoliko mjeseci Miljavac.