Pločani u strahu od katastrofalne eksplozije

eksplozija, Ploče, glamoč, poligon, bombe, vojska
Vijest da ruska tvrtka 'Optima Grupa', vlasnik Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, preko terminala za tekuće terete u luci Ploče, u vlasništvu državne tvrtke 'Luka Ploče Trgovina', navodno izvozi naftne derivate koji sadržavaju pet puta više kancerogenoga benzena od zakonski dopuštene količine u motornim benzinima, uznemirila je Pločane.

Iako naviknuto na dugogodišnje izlaganje brojnim otrovnim i kancerogenim sastojcima, stanovništvo donjega dijela doline Neretve zabrinuto je najavama moguće katastrofalne eksplozije, zbog navodnog neuvjetnog prekrcaja lakozapaljivih tekućina iz cisterni u 30 godina stari tanker nosivosti 20 tisuća tona u kanalu Vlaška-more, s jednostrukom oplatom i bez dvostrukog dna, usidrenog na dno bez armirano-betonskih temelja.

Ekološke udruge su zbog toga više puta upozoravale na opasnost od ekološke katastrofe zbog mogućega izlijevanja tekućine u more.

''Pojedini političari, koji bi se u Zagrebu trebali brinuti o interesima doline Neretve, Ploče doživljavaju kao septičku jamu u koju šalju sve što nitko drugi ne želi. Na žalost, gotovo sve što se radi u Pločama, na štetu je zdravlja građana ovoga grada. O ovom slučaju obavijestit ćemo Zelene Europe'', rekla je Ana Musa iz eko-udruge 'Lijepa naša' za Slobodnu Dalmaciju.

Gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić tvrdi da u pločanskoj luci postoje tehnološki zastarjeli terminali za smještaj tekućih tereta, što predstavlja potencijalnu opasnost.

Direktor 'Luka Ploče Trgovine' Ivica Miličević uvjeren je, pak, da iza svih optužbi stoji plaćeni lobiji koji žele izazvati probleme gdje ih nema.

''Roba koja se istovara je u okviru uobičajenih kvaliteta koje se nalaze na tržištu, a određeni krugovi sa zlim namjerama ne biraju sredstva da ostvare ciljeve'', poručuje Miličević ističući da od 2001. godine, kada je tanker usidren, nije zabilježen nikakav akcident, piše Slobodna Dalmacija.