VIDEO  Oba pilota pronađeni su živi, jedan izašao iz šume dezorijentiran

Pad borbenog zrakoplova u Hrvatskoj
Informativni centar Virovitica

Oba pilota iz srušenog borbenog aviona dvosjeda MIG-a 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pronađeni su živi, izvijestio je MORH u utorak popodne. Tijekom njegova pada piloti su se uspješno katapultirali i prizemljili, javlja Jutarnji.

Piloti su u stabilnom stanju i izvan životne opasnosti. Pronađeni su u okolici općine Voćin, jednog je zbrinuo tim HGSS-a, a drugog vatrogasci. Oba će biti prevezena u bolnicu u Zagreb.

Oni su se iz zrakoplova MIG-21 dvosjeda, koji se srušio tijekom planske obučne aktivnosti kod Slatine, uspješno katapultirali i prizemljili.

Na mjesto nesreće radi potrage i spašavanja odmah su bila upućena dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mi-171, pripadnici Pukovnije Vojne policije te bespilotne letjelice.

Angažirane su bile i operativne snage sustava civilne zaštite: Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, vatrogasci, Hrvatska gorska služba spašavanja, a na teren su upućeni i policijski službenici i lovci.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kako se neslužbeno doznaje uzrok nesreće je otkazivanje motora.

Mještanka Voćina, mjesta u kojem se mig i sruđio, Anđa Ašić pomogla je prvom pilotu, a za ICV je ispričala što se dogodilo.

"Izašao je iz šume dezorijentiran. Rekao je kako se ničeg ne sjeća i da je bila magla. Odmah smo pozvali policiju i hitnu pomoć, koji su brzo došli i pružili mu pomoć", rekla je.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Drugog pilota pronašao je ratni veteran Mika Matić iz Voćina, koji je pomogao spašavateljima da se snađu na nepristupačnom području.

"Krenuo sam pomoći jer sam vidio da helikopter prelijeće ovo područje. Ponudio sam pomoć spašavateljima jer se snalazim ovdje. Tako sam i prvi stigao do pilota. Ležao je na leđima. Živ, ali ozlijeđen", rekao je mještanin Matić.