MILANOVIĆ One koji pričaju o policijskom satu treba trpati u maricu, pa to je kao u Teheranu prije 50 godina

Zoran Milanović
FaH

Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, danas je komentirao policijski sat, koji bi se zbog pogoršanja epidemiološke situacije mogao naći na snazi. 

Milanović je isključivo protiv uvođenja istog.

"Oni koji pričaju o policijskom satu treba ih trpati u maricu. Imamo ograničenja kretanja, nemamo jasnu zakonsku bazu jer smo to zbrljali. Ne pratim iz dana u dan što se gdje događa, ali ljudi gube mentalno zdravlje. Ne možemo govoriti o policijskom satu. Što je to? Kao u Teheranu prije 40-50 godina. Mučno mi je o tome razmišljati. Oni koji to rade morat će se snositi s posljedicama pred svojim biračima. Reći ću po deseti put, Ustavni sud je rekao svoje što ne znači da o tome ne trebamo razgovarati. Ovaj način donošenja odluka stvara ogroman pravni nered. Nakon pola godine smo se vratili u poziciju u kojoj govorimo o ozbiljnom ograničavanju ljudskih prava. Za to nije potrebna poseban odluka Sabora. Pravni stručnjaci, nastavnici ustavnog prava iz Osijeka da vas vidim. Počela su se ograničavati ljudska prava masovno, kada to radite bez Ustavne podloge to se zove kršenje ljudskih prava. Kada nekog uhitite na temelju kaznenog djela uhitili ste ga zbog kršenja zakona - kazao je Milanović govoreći o policijskom satu.

- U Ustavu bih donio odluku većom većinom i ovlastio tijela, kao što su to radili Španjolci i Austrijanci, civilizirane demokracije. To je netko zato da mu se ne bi petljao u posao pokušao sprtljati preko Zakona civilne zaštite. Nakon pola godine koristimo riječ policijski sat. Što to znači da će policajci s dugim cijevima ići okolo i hapsiti?", upitao je Milanović.