HHO optužio Josipovića da je htio uređivati Dnevnik!

hho, Ivo Josipović, Ivo Josipović, Jadranka Kosor, Ivo Josipović

Nakon jučerašnjih prisavskih bura, danas je stigla i nova. Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak poslao je medijima oštro priopćenje u kojem navodi: “Najnoviji događaj, koji se zbio u ponedjeljak 11. siječnja, jasno govori o tome kako naši političari (zlo)rabe svoju političku poziciju."

Naime, tog dana kasno navečer, vodstvo HHO-a dobilo je informaciju iz krugova bliskih HRT-u da je voditeljica dnevnika Dijana Čuljak od glavne urednice IP-a Hloverke Novak-Srzić tražila pomoć u dobivanju intervjua s novoizabranim predsjednikom Republike. Urednica je voditeljicu Čuljak obavijestila da šef Josipovićeva stožera Mirando Mrsić uvjetuje intervju time da Dnevnik ne vodi Dijana Čuljak.

Glavna urednica nazvala je tada Zorana Šprajca tražeći da on vodi Dnevnik. Šprajc je to odbio jer je smatrao da bi se time prekršili etički i profesionalni standardi novinarstva. Nakon toga urednica je rekla da će ona sama voditi dnevnik, na što D. Čuljak nije pristala i zaprijetila je javnim skandalom, u čemu je imala podršku dijela novinara i urednika Informativnog programa.

Nakon daljnjih konzultacija urednica je obavijestila voditeljicu Čuljak da Ivo Josipović ipak pristaje na intervju pa je on održan. Istu večer predsjednik HHO-a, I. Z. Čičak nazvao je Josipovića tražeći objašnjenje, a on je rekao da se o tome nešto razgovaralo u njegovu stožeru, ali da nitko nije ultimativno tražio da intervju ne vodi D. Čuljak. Dodao je da on sam smatra da bi bilo normalnije kad bi Dnevnik i intervju vodio Šprajc budući da raspolažu informacijom o tome da je Dijana Čuljak bila jedna od glavnih savjetnica u Bandićevu stožeru. No ona je to energično demantirala rekavši da nikada nije bila u Bandićevu stožeru niti je imala bilo kakve veze s Josipovićevim protukandidatom Bandićem.

Čičkova istraga

Isti dan potpredsjednik HHO-a Vlatko Silobrčić upitao je Mrsića e-mailom je li istina da je od Hloverke tražio da taj dnevnik ne vodi D. Čuljak. Mrsić je to demantirao pa je V. Silobrčić zatim nazvao H. Novak-Srzić i pitao ju je li to istina.

H. Novak-Srzić obećala je da će se javiti sljedećeg dana s odgovorom, no do danas se nije javila.

HHO zahtijeva od Programskog vijeća HRT-a i drugih nadležnih službi temeljitu istragu te javno i hitno objavljivanje rezultata. Isto tako, tražimo od Programskog vijeća da zaštiti urednike i voditelje HRT-a od političkog utjecaja.”

vecernji list