Hrvati ne odustaju od povratka u Banjalučku regiju

Poziv i Vladi Republike Hrvatske da se priključi ostvarivanju projekta održivog povratka Hrvata, posebno u entitet Republika Srpska, banjalučki biskup Franjo Komarica u četvrtak je uputio i predstojnici Državnog ureda Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dariji Krstičević.

Prezentirajući joj spisak s imenima tih osoba koje žele da se vrate, monsinjor Komarica je Krstičević zamolio da dođe u Banju Luku, te dogovori s entitetskim dužnosnicima konkretne akcije za obnavljanje kuća, infrastrukture i otvaranje radnih mjesta za povratnike Hrvate.

Istovremeno, pozvao je Krstičević da razgovara s predstavnicima Zajednice Hrvata Banja Luke i da im pomogne u njihovoj želji da doprinesu boljem položaju "domaćih" Hrvata.

Biskup banjalučki upoznao je Krstičević i s nedavnim razgovorima s ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Damirom Ljubićem, te razgovorima u američkom veleposlanstvu u Sarajevu i u Washingtonu prilikom nedavnog boravka u SAD-u.

Krstičević je zahvalila biskupu Komarici "za sav dosadašnji dragocjeni rad Katoličke crkve oko pomaganja hrvatskom narodu, ali i mnogim drugim ljudima na području Banjolučke biskupije", kao i za dragocjene informacije koje joj je dao.

Obećala je da će doći u Banju Luku "čim prije bude moguće", te da će, u duhu stava predsjednika i Vlade Hrvatske, nastojati osobitu pozornost poklanjati Hrvatima u BiH, osobito u entitetu Republika Srpska