ŽZH: Održan štrajk upozorenja u svim osnovnim školama

Učionica
Kako je izjavila predsjednica neovisnog sindikata zaposlenih u osnovnim školama ŽZH-a Vesna Ćorluka, radi se o više problema koje županijske vlasti "mjesecima guraju pod tepih".

Prvi i osnovni razlog štrajka je kršenje pojedinih članaka sporazuma između Vlade i sindikata (neisplaćivanje jubilarnih nagrada, jednokratnih novčanih pomoći, neuplaćivanje honorara...) koji je bio na snazi do prošle godine, a sada je na snazi kolektivni ugovor.

"Također, nije poštivan rok za isplatu toplog obroka i putnih troškova, a očito će kasniti i plaća radi propusta u radu naše aktualne skupštine", kazala je Ćorluka, naglasivši kako i doprinosi redovito nisu uplaćivani zbog čega djelatnici koji se šalju i mirovinu ne mogu dobiti rješenje o svojoj mirovini.

"Mi čekamo već šest mjeseci da s našom vladom nastavimo pregovore oko naše tekuće problematike koja je puna veća i šira od navedenog", naglasila je ona, upozorivši da, ukoliko u najkraćem mogućem roku vlasti ne uruče poziv i termin sindikatu za nastavak pregovora prosvjetni djelatnici će pokrenuti proceduru za opći štrajk.

Ćorluka smatra kako je problematika u obrazovanju na području ŽZH-a vrlo široka i dugačka, te da su s njom predstavnici vlade upoznati jer je u zahtjevima za pregovore sve takstativno pobrojano.

Navela je i nedostatak Zavoda za školstvo, te stručnih službi kao što su defektolog, logoped, psiholog i svega onoga što je školama po svim standardima potrebno da bi mogle normalno funkcionirati.

fena