Županijsko tužiteljstvo obustavilo istragu o Udruzi umirovljenika

Vijeće Vrhovnog suda Federacije, sud, droga, šverc droge, droga, sud, kriminal, kazneno djelo, imigranti, policija, sud bih, suđenje, Eronet, dijana milić, tužiteljica, smrt, platformaši, kontrola, sud, Muhidin Bašić, silovanje, Željko Komšić, crna kronika, crna kronika, ratni zločin, optužnice, Livno, promet, sigurnost, Mila Gadžić, Brank Kolobarić, Valerija Čuljak, sudac, sud, Slobodan Vasković, HT Eronet, Stipe Prlić, optužnica, dretelj, Tužiteljstvo BiH, beba, sud, Njemačka, vesna budimir, suđenje, prijetnje, monstrum, suđenje, Hrvatska, Mostar, žrtva, uhićenje, Nizozemska, tužiteljstvo, optužnice, ratni zločin, Mostar, optužnica, Armija BiH, suđenje, sud, trgovina ljudima, tužiteljstvo, Dragica Glušac , Gibraltar, suđenje, mikro kredit, sestre, Mostar, Mostar, ubojstvo, istraga, umirovljenici, ep hz hb, sindikat, sindikat ephzhb, Gibraltar, Stipe Prlić, optužnica, bjegstvo, suđenje, policajci, frane lučić, kornati, prevarant, Čapljina, osuda, sud bih, tužiteljstvo
Bitno je za istaknuti da se ovdje ne radi o tome da kazneno djelo nije počinjeno, već da ne postoji dovoljno dokaza da su osumnjičene osobe počinile kazneno djelo",stoji, među ostalim, u obavijesti o obustavi istrage Županijskog tužiteljstva ZHŽ Široki Brijeg od 30. ožujka 2015., koju je potpisao Borislav Čuljak, zamjenik glavnog županijskog tužitelja.

Kaznene prijave

Obavijest je dostavljena Ijubuškim umirovljenicima Anti Gavranu iz Gornje Vitine, Dragi Markiću iz Radišića i Kati Boras iz Proboja, koji su sredinom 2013. u PU Ljubuški podnijeli kaznene prijave protiv Udruge umirovljenika, podružnica ljubuški, zbog kaznenog djela krivotvorenja isprave. Krivotvorenje isprave odnosi se na, kako tvrde umirovljenici, potpisivanje izjave o pristupanju u članstvo Udruge umirovljenika - podružnica ljubuški, na temelju koje im se nekoliko godina od njihove mirovine od 310 KM, odbijala članarina u visini 1 KM.

Odgovorno tvrde da nikad nikakvu izjavu nisu potpisali, a oštećeni su: Kata 24 KM, Drago 60 KM i Ante 98 KM, što je ovisilo o dužini trajanja odbijanja članarine. Županijsko tužiteljstvo je 22. rujna 2014. pokrenulo istragu protiv Ivana Mihaljevića, predsjednika Udruge, i tajnice Ljubice Sušac. Ispitani su osumnjičeni Ivan Mihaljević i Ljubica Sušac, provedeno je grafološko vještačenje potpisa na spornim izjavama, i na kraju je zaključeno da se istraga obustavlja. - U početku se ljudi nisu bunili jer to nitko nije uočavao, tek kasnije se zakompliciralo kad su vidjeli zašto to ide, komu ide.

Osim toga nije im se podnosila kaznena prijava zbog jedne marke, jer trebalo je izgubiti pola dana. Ali, ipak jedna prijava je podnesena, to je učinila Katica Miličević, kći Mate, s Humca, i presudom Općinskog suda u Ljubuškom Ivan Mihaljević je kažnjen s 800 KM, a Ljubica Sušac s 1000 KM, oboje zbog krivotvorenja isprave. Čudan je i nelogičan stav Županijskog tužiteljstva da se uzima i prihvaća legalnim i zakonitim da aktivist udruge može uime umirovljenika, bez njegova znanja, potpisati izjavu o pristupanju u udrugu. Uzet ćemo odvjetnika i pokrenuti privatnu tužbu, kaže Ante Gavran.

Vratiti novac

Ivan Mihaljević odlučno tvrdi da ne može biti odgovoran te da je istražiteljima dostavio odluku i pravila o učlanjenju u Udrugu prema kojoj su učlanjenje mogli obavljati aktivisti udruge, koji su imali ovlasti popuniti izjavu za umirovljenika i potpisati je u njegovo ime. Mnogi su slabijeg zdravlja, neki ne vide, nisu mogli ili nisu se željeli zamarati s potpisivanjem i to su prepuštali aktivistima. U odluci stoji da svi oni koji nisu zadovoljni i misle daje povrijeđeno njihovo pravo pri učlanjenu, mogu u roku tri mjeseca, a najdalje šest mjeseci, doći u Udrugu, bit će im vraćen novac i bit će ispisani iz Udruge. U jednim novinama sam o tome dva puta objavio obavijest, a obavještavali smo i na druge načine. Vratili smo novac prije tri-četiri godine za oko 300 članova koji su se javili. I sada se mjesečno odbija po 1 KM za 1810 članova naše Udruge, a primjerice u Grudama, Livnu, Tomislavgradu odbija se po 2 KM - kaže Ivan Mihaljević.

vecernji list