Županije ukidaju opisno ocjenjivanje osnovnoškolaca

Mostar, osnovna škola, posjet, opisne ocijene, ministrica obrazovanja, obrazovanje, Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja

"Na inicijativu aktiva nastavnika razredne nastave USŽ-a, temeljenoj na njihovim iskustvima iz prakse, predlažemo ukidanje opisnog ocjenjivanja učenika. Stav je aktiva da bi opisno ocjenjivanje trebalo ukinuti u drugom i trećem razredu osnovne škole, što bi, smatraju nastavnici, bolje motiviralo učenike. Od drugog razreda učenici bi bili ocjenjivani brojčano, ali bi se dodatno razradio sustav opisnog praćenja napredovanja učenika kroz školovanje", objasnio je za Večernji list ministar obrazovanja USŽ-a Adis Muharemović.Brojčane ocjene

Ovo nije nikakva novina, barem u školama koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu. Naime, u tim školama se radi o opisnom ocjenjivanju u prvom razredu osnovne škole, te prvom polugodištu drugog razreda, nakon čega se u drugom polugodištu drugog razreda upisuju ocjene. Tako je potvrdio i pomoćnik ministrice obrazovanja u ZHŽ-u Mario Mikulić, a na pitanje jesu li imali do sada nekih zahtjeva od učitelja, kazao je kako su bila jedino pitanja tehničke prirode vezano za veličinu prostora za upisnu ocjenu.

Za razliku od drugih škola koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu, u HNŽ-u se za oba nastavna programa koristi sustav opisnog ocjenjivanja tijekom tri razreda osnovne škole. Kako doznaje Večernji list od nekih učitelja iz ove županije, problem je bio tehničke prirode kada su opisne ocjene trebali sažeti u knjižicu gdje je prostor bio premali.

Unatoč brojnim pokušajima, na pitanje o sustavu ocjenjivanja u HNŽ-u, odgovor od resornog ministarstva nismo uspjeli dobiti. I u još nekim županijama polako dolazi do promjena u sustavu ocjenjivanja. Primjer za to je SBŽ u kojem također postoje dva različita nastavna plana i programa.

Kako je Večernjaku kazala ministrica obrazovanja ove županije, Katica Čerkez, učenici devetogodišnjeg obrazovanja koji rade po hrvatskom nastavnom planu i programu, uz opisnu ocjenu, na kraju drugog razreda dobiju i brojčanu ocjenu, dok je kod učenika po bosanskom planu i programu opisno ocjenjivanje produženo do trećeg razreda.

Inicijativa u SBŽ-u

- Roditelji su zahtijevali da djeca dobiju i brojčane ocjene. Moramo mijenjati obrasce, dnevnike... Mnogo je tu tehničkih detalja, ali ćemo to uraditi, kazala je Čerkez dodavši da će promjene unijeti u pravilnik te će ih onda uskladiti. - Djeca žele vidjeti brojčane ocjene. Pa kada postoje podjele u svemu drugome, bar ih ne treba dijeliti u ovome, kazala je Čerkez, javlja portal Večernjeg lista BiH "Vecernji.ba".

I dok jedni smatraju kako je nezgodno napraviti opisne formulacije za svako dijete, te kako su opisne ocjene podložne subjektivizmu, drugi ističu pozitivne primjere iz Europe gdje se, uz suhoparne ocjene, mogu iznjedriti i vrline i prednosti djeteta.